Ett Emil i Lönneberga-hus sju kilometer från centrala Uppsala är ett av Hemnets mest populära objekt på nätet den här veckan. Nåntuna gård ligger som ett eget litet samhälle med fyra hus på tomten, vid sidan av huvudhuset, någon kilometer från radhusen i Nåntuna. Lasse (som gärna berättar om gården men inte vill medverka med sitt efternamn) har bott i huset med sin familj i 30 år. De köpte det av SLU, Sveriges lantbruksuniversitet i början på 1990-talet.
– Då hade gården ägts av en familj i flera generationer som sålde den till SLU som de sedan arrenderade den av. När den sista i familjen dog, tog SLU över den, berättar Lasse.
Efter att Lasse och hans familj köpte den gården från SLU har de lagt ner mycket tid på att renovera och plocka fram de gamla delarna av huset. Enligt dokumentation som Lasse tagit del av är grunden på det stora huset från 1640.
– Vi fick hjälp av Upplandsmuseet för att det skulle bli korrekt. Bland annat hittade vi ett foto av huset från början på 1900-talet, med hjälp av det har vi återskapat verandan och spröjsat alla fönster. Vi hittade också en igenmurad bakugn som vi har återuppbyggt för att bevara så mycket som möjligt av det gamla, säger Lasse.
Han har studerat gårdens historia och funnit att det fanns gårdar här redan på 1200-talet. Just de här husen är de enda som finns kvar i Nåntuna sedan 1800-talet. Parallellt med att plocka fram gårdens historia har de också moderniserat den och bland annat byggt en pool och ett intilliggande sommarkök. Flygeln och drängstugan är renoverade med egna kök och badrum.
Sofia Löfdahl Ehlin som är mäklare på Svensk Fastighetsförmedling Uppsala beskriver känslan när man kommer in i huvudhuset som att komma in i en hembygdsgård.
– Det är ett ställe som folk har gått förbi och drömt om i år efter år för det är så unikt. Enligt restriktioner från länsstyrelsen och Upplandsmuseet får man inte ändra rumsindelningen för att husets ursprung från när det byggdes ska bevaras. Men man får göra om exempelvis kök och badrum och tapetsera hur man vill.
Trots priset på 13 500 000 kronor har många anmält intresse för gården.
– Efter pandemin frågade folk efter generationsboenden. Detta skulle det kunna bli ett sådant eller om man bara vill kunna bjuda över många gäster som sover över. Vi hade en förhandsvisning i helgen och det var det många där, både unga och medelålders, människor från såväl Stockholm och Uppsala som Norrtälje, säger Sofia Löfdahl Ehlin.