Ofvandahls har renoverats – nytt frĂ„n golv till tak

Nytt golv, nya tapeter, nygamla möbler och specialbyggda montrar – Ofvandahls hovkonditori har i dagarna fĂ„tt sig en rejĂ€l uppfrĂ€schning.

Montern före och efter renoveringen. Den nya montern Àr specialbyggd och ska efterlikna en tidigare version, skillnaden Àr att gulddetaljerna har tonats ner en aning.

Montern före och efter renoveringen. Den nya montern Àr specialbyggd och ska efterlikna en tidigare version, skillnaden Àr att gulddetaljerna har tonats ner en aning.

Foto: Privat/Lisa Odemyr

Uppsala2023-05-25 20:00

Ägare har kommit och gĂ„tt, men Ofvandahls hovkonditori har bestĂ„tt, Ă€nda sedan 1878.

Senaste Ă€garbytet skedde för fyra Ă„r sedan, dĂ„ Fati och Ali Hadadi tog över verksamheten. 

– Vi har velat renovera sedan dess, men vi har inte kunnat pĂ„ grund av att coronapandemin kom emellan, sĂ€ger Fati Hadadi. 

Mellan 7 till 13 maj var konditoriet helt stÀngt för kunder dÄ bland annat golvet i entrén byttes ut, men renoveringen pÄbörjades redan förra Äret.

undefined
Rummet till höger om montern, före och efter renovering. HÀr har det mesta bytts ut, stolarna Àr gamla men nya för Ofvandahls.

VÄren 2022 totalrenoverades bageriet, och förra sommaren fick Àven köket ett lyft.

– Bageriet var vĂ€ldigt litet sĂ„ vi kunde inte utveckla sortimentet pĂ„ det sĂ€ttet vi ville, men nu Ă€r det stort och frĂ€scht, sĂ€ger Josefine Baummann, Ofvandahls chefskonditor. 

Den som kliver in i konditoriet nu möts av mycket som Ă€r nytt, frĂ„n marmorgolvet till det ommĂ„lade taket, och det mesta dĂ€remellan: de nya tapeterna, montrarna, hela pjĂ€sen bakom och kaffestationen. 

undefined
En wow-kÀnsla, men samtidigt en kÀnsla av att kÀnna igen sig, sÄ vill Josefine Baummann och Fati Hadadi att kunderna ska kÀnna nÀr de kliver in i konditoriet.

Det hÀr Àr ett konditori med mycket historia. Hur mycket kan ni förÀndra och ÀndÄ bevara det som det var?

– Vi har bevarat det sĂ„ gott det gĂ„r. Mycket Ă€r kvar, som lampor och speglar, vi har mest tagit fram det gamla igen med röda tapeter och den gamla stilen pĂ„ montrarna, sĂ€ger Fati. 

Hon berÀttar att renoveringen var vÀlbehövlig.

– Det var sĂ„ nedgĂ„nget och vissa saker, till exempel kylarna, fungerade inte som de skulle. Det behövdes en uppfrĂ€schning. 

undefined
Rummet till vÀnster om montern, före och efter renovering. Erik Ofvandahl, konditoriets grundare, finns fortfarande kvar pÄ vÀggen.

Trots att mycket Àr nytt betonar Fati att de har utgÄtt frÄn hur det sÄg ut förut.

– Man ska fortfarande kĂ€nna igen sig nĂ€r man kommer in, sĂ€ger hon. 

Hur har era kunder reagerat sedan ni öppnade igen?

– JĂ€ttepositivt faktiskt. Samma kĂ€nsla Ă€r kvar och de Ă€r glada att det fortfarande Ă€r gammaldags och inte modernt, sĂ€ger Fati.

– Det var nog det folk var oroliga för innan, att vi skulle bli ett trendigt kafĂ© nĂ€r vi renoverade, men vi har verkligen lyckats behĂ„lla den gamla stilen, fyller Josefine i.

undefined
Chefskonditorn Josefine Baummann och Àgaren Fati Hadadi Àr nöjda med renoveringen.

Upprustningen Ă€r inte helt klar, men det som Ă„terstĂ„r blir inte en lika drastisk skillnad som i entrĂ©n. 

Toaletterna ska renoveras och fikarummen kommer att fĂ„ ny heltĂ€ckningsmatta och frĂ€schas upp litegrann, men i övrigt Ă€r inga större förĂ€ndringar planerade. 

undefined
Fikarummen vill de behÄlla ungefÀr som de ser ut i dag, men de ska frÀschas upp nÄgot och heltÀckningsmattan ska bytas ut.

Kommer ni att höja priserna efter renoveringen?

– Nej, dĂ€remot har inköpspriserna ökat i tvĂ„ omgĂ„ngar sĂ„ dĂ„ har vi fĂ„tt höja priserna innan. Men efter renoveringen kommer vi inte att höja, förklarar Fati. 

undefined
Kaffestationen har ocksÄ uppdaterats, frÄn trÀbord till marmorbord.
Ofvandahls genom tiderna

1878 – Konditoriet grundas i Sala med namnet Erik Andersson Konditori och DamkafĂ©

1885 – Konditoriet flyttas till Östra Ågatan i Uppsala och fĂ„r namnet KafĂ© Dahlia

1901 – Grundaren Erik Andersson byter namn till Erik Ofvandahl efter sin hemby i Dalarna

1905 – Konditoriet döps om till Ofvandahls konditori och flyttar till Sysslomansgatan dĂ€r det fortfarande ligger

1939 – Erik Ofvandahl överlĂ„ter konditoriet till döttrarna Anna och Ragnhild

1985 – Konditoriet firar 100 Ă„r i Uppsala

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!