Anonyma alkoholister fyller 25 år

För ett halvår sedan så missbrukade 19-åriga Sebastian allt som kom i hans väg. Han var alkoholpåverkad varje dag. Men nu är han nykter mycket tack vare Anonyma Alkoholister och firar 25-årsjubileet för den lokala Uppsalaverksamheten.

Foto: Tor Johnsson

Uppsala2009-07-25 15:54
För 25 år sedan startades en förening för Anonyma Alkoholister (AA) i Uppsalaområdet, den kallas Fyrisgruppen. På lördagen firade föreningen 25-årsjubileumet i en lokal vid Österplan i Uppsala och lokalen var fullsatt då olika föredrag hölls.
Stämningen är uppsluppen, kramarna avlöser varandra och människor i alla åldrar vimlar runt och snackar med varandra. Men under ytan finns ett allvar. Alla är här av en orsak, att de är före detta missbrukare av alkohol och i många fall även andra droger.
- Jag blev presenterad för AA för första gången för tre år sen men då var jag mitt inne i missbruket och körde ett falskspel och låtsades bara att jag var nykter inför dem på det hemmet som jag bodde på då, säger Sebastian.

Han började sniffa olika gaser när han var 12 år gammal och med tiden eskalerade missbruket. Han tog huvudvärkstabletter, alkohol och alla droger som han kom åt. Ofta söp han sig medvetslös. Men sedan dess har mycket hänt. Nu är han nykter och står nära sin kontaktperson inom föreningen.
- Han är min förebild. Och det känns jättestort för mig att vara här. Jag mår mycket bättre nu och kan jobba med mig själv. På slutet när jag missbrukade hade jag inget kvar och jag hade dödsångest. Jag skulle inte ha kunnat sitta och prata så här, jag skulle ha varit någon helt annanstans i huvudet.
Men nu sitter han på bänken och låter lugn och sansad och han tittar i programmet för dagens jubileum. Han pekar på en programpunkt som han gärna vill se, det handlar om hur det är att leva med 12-stegsprogrammet. Ett arbete som han precis har påbörjat.

Fotnot: Namnet är fingerat.


Fakta:
AA bygger helt på frivillighet och som nykomling behöver man inte lova något, skriva några kontrakt eller liknande
Fyrisgruppen har 16 möten i veckan.
På dessa närvarar i snitt 30-40 personer per möte.
Alla som har en önskan om att sluta dricka är välkomna.
Verksamheten bygger på ett tolvstegsprogram där man arbetar med att bli fri från sitt missbruk. Första steget är att erkänna att man är maktlös inför drogen eller en viss situation och inte kan klara av sitt liv. Stegen finns sammanfattade i något som kallas "den stor boken".
Gemenskapen är en annan viktig faktor för att medlemmarna ska tillfriskna.
Källa: NE och Fyrisgruppen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om