Ännu ingen omikron-boom i Uppsala

Det finns tendenser till att smittspridningen tagit ny fart i Uppsala län. Men än så länge kan smittskyddet inte se någon omikron-boom i länet.

Anna Gillman, biträdande smittskyddsläkare, säger att det mest glädjande är att andelen covidpatienter på sjukhuset inte har börjat öka.

Anna Gillman, biträdande smittskyddsläkare, säger att det mest glädjande är att andelen covidpatienter på sjukhuset inte har börjat öka.

Foto: Andreas Sjölin

Uppsala2021-12-28 18:58

När man ser till antalet fall har utvecklingen i Uppsala län varit relativt stabil sedan början av december. Andelen positiva fall bland dem som testar sig har dock stigit markant sedan mitten av förra veckan. Anna Gillman, biträdande smittskyddsläkare, säger att det är svårt att tolka siffrorna.

– Jag har också noterat att positiviteten hoppar upp. Tittar man på antalet fall och på belastningen på vården så är det på ungefär samma nivå de senaste fyra veckorna. Det är svårt att säga exakt vad den här ökningen beror på, säger Anna Gillman.

En tolkning är att tillgången på hemtester varit för liten, och att den ökande andelen positiva fall visar på ett stigande mörkertal. Det kan också vara så att många tagit ett snabbtest som säljs på apoteken, ett så kallat antigentest, och att de sedan gått och fått det verifierat med ett pcr-test.

– Då får man en utvald grupp med fler smittade bland dem som tar proven.

Hon säger dock att den mest intressanta parametern är hur många som läggs in på sjukhuset.

– Där har det tack och lov inte dragit i väg, säger hon.

Antalet omikron-fall har hittills inte ökat särskilt mycket i regionen. Ett 50-tal prover har fastnat i den screening som görs, av dessa är det hittills 13 bekräftade med omikron. Det kan jämföras med i Stockholm, där 60 procent av fallen nu uppges vara omikron.

– Med all sannolikhet finns fler fall även här. Men vi ser ännu inga tecken på att omikron kommer in och tar över, säger Anna Gillman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!