Restaurangen i Svartbäcken stängde innan jul på grund av undermåliga lokaler. Äldreförvaltningen sitter nu i förhandlingar med Fyrishov om seniorluncher men parterna har inte lyckats komma överrens.
– Alla detaljer är inte klara. Vi förhandlar om hur ett avtal ska se ut, om formerna och vad det ska kosta. Intentionen från bägge sidor är att vi ska ordna det här på något sätt. Det bör inte dröja, säger Anita Hansson, uppdragsstrateg på äldreförvaltningen.
Anita Hansson vill inte svara på några detaljfrågor om vad som diskuteras men Fyrishov lämnade redan i januari en offert som uppfyllde kraven till samma kostnad som äldrenämnden hade för Karl-Johan 2016. Men så mycket pengar vill nämnden inte lägga ut.
– De vill inte betala så mycket som de har gjort tidigare. Vi har diskuterat olika alternativ som man kan tänka sig för att det ska bli billigare, säger Staffan Jonsson, administrativ chef på Fyrishov.
Stängningen av Karl-Johan innebär en kostnadsbesparing på drygt 850 000 kronor för 2017, enligt handlingar från äldreförvaltningen. Den summan har tidigare reserverats för att stötta den satsning på äldre som Diakonistiftelsen Samariterhemmet ska göra till hösten. Utifrån de förutsättningarna riskerar seniorluncher i Svartbäcken att spräcka äldrenämndens budget.
Närmare svar kring budgeten, och varför förhandlingar med en alternativ restauratör kommit igång så sent, går inte att få eftersom äldrenämndens ordförande Monica Östman (S) inte vill lämna några kommentarer innan frågan är löst.
Samtidigt sitter nämnden med ett tioårigt hyreskontrakt med Rikshem för lokalerna där Karl-Johan låg. Ambitionen har varit att hitta en andrahandshyresgäst.
– Det är också på gång. Det är dialoger som förs men ingenting är klart, säger Anita Hansson.
Även Rikshem har engagerat sig i att hitta alternativa användningsområden för lokalen.
– Frågan är högst aktuell och den diskuteras med kommunen, säger Samira Mchaiter, regionchef för Rikshem i Uppsala som även öppnar för att kontraktet kan brytas.
– Skulle det till exempel finnas en annan aktör som vill ha lokalen så ser vi ingen anledning till att inte avbryta i förtid. Men den är lite svåranvänd. Detaljplanen säger att den ska användas till sitt ursprungliga användningsområde. Samtidigt får lokalen inte användas som tillagningskök. Alternativet är att man tar ett större grepp och tittar på detaljplaneändringar. Men sådana processer tar lång tid och löser inte dagens dilemma.