Ännu fler drabbade av mögel

Fler boende i Studentstadens hyreslägenheter på Väktargatan i Uppsala berättar att de har problem med mögel i bostäderna. Nu kräver miljökontoret åtgärder från hyresvärden.

Uppsala2012-05-19 12:58

UNT berättade förra lördagen om ett par som har återkommande problem med mögel i sin lägenhet.
Förvaltningschefen Rigder Nylund tycker att hyresgästerna måste anpassa sig till att lägenheternas ventilation bygger på självdrag.
– Börjar vi tycka att självdrag blir ett problem så ska det byggas bort. Men jag upplever det inte som ett allmänt problem i bostadsområdet, sa han i lördagens UNT.

Men hyresgäster i området ger en annan bild. Sedan parets berättelse blev känd har ett 30-tal hyresgäster berättat om återkommande problem med ventilation, fukt och mögel i badrummet och andra rum. Det vittnas även om fel lutning på golvet i badrummet, vilket gör att vattnet blir kvar efter duschning.
Rigder Nylund tycker fortfarande inte att reaktionerna vittnar om ett allmänt problem. Under veckan har Studentstaden fått in ett 15-tal felanmälningar.
– Man ska inte glömma att det är 420 hushåll på Väktargatan. Det är fortfarande en liten del av dessa som hört av sig. Men självklart ser jag allvarligt på om folk far illa.

Flera uppger att de lyft fram problem till Studentstaden, men utan att åtgärder vidtagits?
– Det förvånar mig lite eftersom vi ska vara alerta på den här typen av felanmälningar.

Miljökontorets handläggare i Uppsala kommun, Theodoros Kotsinas, har efter helgen tagit del av synpunkter från Väktargatan. Han träffade Studentstaden i veckan och har framfört krav på åtgärder mot bristande ventilation i ett par lägenheter och att man går igenom den kritik som kommit in från flera andra.
– Om det föreligger en risk för olägenhet är verksamhetsutövaren skyldig att undanröja den risken.
En av de boende berättar för UNT om en stor mögelfläck på golvet i badrummet. Beskedet han fått är att problemet inte ska åtgärdas.
– Det känns som att Studentstaden bestämt sig för att det här objektet lägger vi inga pengar på.

En annan boende i området berättar att hon redan vid inflyttningen kände en konstig lukt i lägenheten. Efter åtskilliga kontakter om bland annat mögel på fönsterlister känner hon att Studentstaden inte tar problemen på allvar. I stället har hon fått se bilder på värre problem i andra lägenheter.
– Där var det extremt. Vi skulle utifrån bilderna förstå att det inte var så farligt i vår lägenhet.

Det par som intervjuades i lördags ska, enligt miljökontoret, nu få hjälp mot den bristfälliga ventilation som gör att både badrummet och andra delar av lägenheten drabbats av mögel.
Miljökontoret kommer att ge Studentstaden tid till efter sommaren för att göra pilotstudier och utföra ventilationsåtgärderna, därefter ska man följa upp ärendet.

UNT berättade i lördags om paret som inte lyckats få bukt med mögelproblem i vare sig badrum eller på fönsterlister i lägenheten. Av mätningar har det visat sig att ventilationen inte är tillräcklig för att förebygga risken för mögelproblem i badrummet. I stället har de uppmanats att torka hela badrummet varje gång duschen använts.

Studentlägenheterna från 1960-talet byggdes i en tid då det var vanligare att använda badkaret än duschen. I dag när fler duschar räcker ventilationen inte till, menar Studentstaden. Enligt juridisk expertis är det tveksamt om dagens duschande hyresgäster ska behöva anpassa sig till de rådande omständigheterna. Socialstyrelsen som utreder frågor om inomhusmiljö säger att det är miljöbalken som styr; inomhusluften får inte innebära någon risk för människor. En ventilation som byggdes enligt 1960-talets normer kan behöva ses över på grund av folks ändrade levnadsvanor, menar utredaren som UNT intervjuat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om