Det visar forskare vid Karolinska institutet i en studie bland drygt 69 000 kvinnor och män i Uppsala, Västmanlands och Örebro län. Studien publiceras i medicintidskriften Journal of Internal Medicine.
Kvinnorna och männen besvarade i slutet av 1990-talet en omfattande hälso- och livsstilsenkät, med frågor om bland annat rökning och alkoholvanor.
Ingen av deltagarna hade någon hjärt-kärlsjukdom när de besvarade enkäten, men under drygt 15 år som de har följts upp sedan dess fick 1 249 av dem diagnosen aortastenos.
En låg konsumtion av alkohol har i tidigare studier kopplats till bland annat sänkt risk för hjärtinfarkt och i den nya studien alltså även till minskad risk för aortastenos. Bland kvinnorna och männen som i enkäten uppgett att de varje vecka drack motsvarande upp till sex glas vin var förekomsten av aortastenos under uppföljningen nästan en femtedel lägre än bland deltagarna som aldrig hade druckit alkohol.
Rökning däremot ökade risken för aortastenos, i synnerhet för storrökare. För dem som hade rökt motsvarande ett paket cigaretter i 30 år var risken för hjärtklaffsjukdomen nästan 50 procent högre än för dem som aldrig hade rökt.
Samtidigt noterar forskarna att det även när det gäller risken för denna sjukdom aldrig är försent att sluta röka. För tidigare rökare som inte rökt under minst tio år var risken för aortastenos inte högre än för personer som aldrig hade rökt.