Ärkebiskopen inledde med att fråga Annika Östberg om vilken försoning som är svårast.
– Den med mig själv. Att kunna känna mig okej i mig själv och i min historia. Det tog många år men jag är nog ovanligt envis, svarade hon utan att tveka.
Annika Östberg var 27 år när hon 1983 dömdes för dubbelmordet på en polisman och en restaurangägare i Kalifornien. Trots att hennes dåvarande pojkvän Bob Cox höll i vapnet erkände hon sig skyldig, eftersom att hon närvarade vid de båda morden. Hon spenderade knappt 30 år av sitt liv på kvinnofängelset California Institution for women på USA:s västkust samt på Hinseberg innan hon frigavs den 2 maj 2011.
Annika Östberg berättade att hon har behövt tiden i fängelse för att försonas med sig själv. Samtidigt har hon fått kämpa med att acceptera sin situation i fängelset.
– Fängelsesystemet och människosynen är ondskan. Det är lätt att stå utanför och döma, att se slutresultatet och rubriker. Det är svårare att se resan mot att man hamnar där. Systemet tar inte hänsyn till det. Det är som att sätta plåster på cancer, sade hon.
Det var Uppsala domkyrkoförsamling som arrangerade samtalet i samarbete med Sensus och det var en del av samtalsserien "Angeläget". Samtalet handlade även till stor del om Annika Östbergs väg till att hitta gud. Det var också därför hon ville delta.
– Jag vill nå ut till människor och visa att gud inte är så skrämmande. Gud finns bland oss alla, sade hon till UNT efter att samtalet hade avslutats.
Annika Östberg berättade också att hon uppskattar att samtala om dessa ämnen inför publik.
– Det var skrämmande, spännande, givande och inspirerande, sade hon.
Lena Santesson var en av dem som gick fram och pratade med Annika Östberg efteråt.
– Jag har följt henne från början, sedan hon hamnade i fängelse. Jag beundrar hennes styrka, att hon har orkat med den här resan. Det är fascinerande att hon finns kvar i det jordliga efter allt.