Kommunens tjänstepersoner får lägre lön

Vissa yrkesgrupper i stadshuset tjänar uppemot 12 000 kronor mindre i månaden än kolleger med motsvarande jobb i regionens hus på andra sidan järnvägen.

Jonny Eliasson, facklig representant för Akavia, säger att han kommer att följa upp löneskillnaderna gentemot regionen. "Det är väldigt intressanta uppgifter, säger han.

Jonny Eliasson, facklig representant för Akavia, säger att han kommer att följa upp löneskillnaderna gentemot regionen. "Det är väldigt intressanta uppgifter, säger han.

Foto: Johan Heimer

Uppsala2023-09-07 05:00
undefined
Anna Strandberg, ekonom på kommunen, blir förvånad när hon ser skillnaderna i löner mellan kommunen och regionen.

Anna Strandberg, ekonom i Uppsala kommun, är överraskad när hon får se listan där medianlönen för ekonomihandläggare i kommunen ligger på drygt 42 000 kronor. För samma grupp i regionen är medianlönen 48 000 kronor.

– Jag är faktiskt förvånad. Både kommunen och regionen är skattefinansierade verksamheter. Det borde vara samma löner för liknande jobb, säger hon.

Gör det att du börjar fundera på att byta jobb?

– Jag har inte riktigt funderat på det. Lönen är inte allt, men för en del kan det säkert vara avgörande, säger Anna Strandberg.

Ekonomihandläggarna är inte ensamma om att tjäna mindre i kommunen än i vad samma yrkesgrupper gör hos Region Uppsala. Nämndhandläggare, tekniker, systemutvecklare, fastighetsingenjörer, kultursekreterare och upphandlingshandläggare är andra grupper där lönerna ligger flera tusen kronor lägre i kommunen än i regionen. Allra störst är skillnaden för chefer inom information och kommunikation där det skiljer 12 000 kronor i medianlön mellan kommun och region.

Statistiken bygger på siffror som UNT begärt ut från både kommunen och regionen. Där har medianlöner för yrkesgrupper enligt Sveriges Kommuner och Regioners klassificering jämförts. Här har vi jämfört medianlöner för de yrken som finns hos både kommunen och regionen.

undefined
Enligt Jonny Eliasson har facket tidigare jämfört lönerna med andra kommuner snarare än med regionen.

Jonny Eliasson, lokal fackordförande för Akavia, som bland annat organiserar kommunens ekonomer, blir förvånad när han ser siffrorna.

– Vi har tidigare mest jämfört löneläget med jämförbara kommuner. Vi har inte tittat på regionen. Det är väldigt intressanta uppgifter och måste följas upp närmare, säger han.

Vad får det för konsekvenser?

– Vi vet att man har problem att rekrytera senior kompetens inom ekonomi. Och det skapar en dubbel problematik, dels när man ska vara attraktiv vid nyrekryteringar och dels att man inte ska förlora på att vara en lojal medarbetare som stannar kvar. Sen kan man ha en förståelse för att arbetsgivaren inte på kort sikt helt kan lösa frågan, säger Jonny Eliasson.

Sampo Hinnemo, facklig representant för ingenjörsfacket i kommunen, tycker också att jämförelsen med regionen är intressant.

– Det kan skilja lite i arbetsuppgifter och ansvar. Men till exempel ingenjörer inom mark- och fastighet är specialister på markavtal inom stadsbyggnadsförvaltningen. Det är kvalificerat arbete med lång högskoleutbildning. Jag vet inte om de hanterar lika stora avtal och projekt inom regionen. Men här kan kommunen behöva göra en lönesatsning, säger han.

undefined
Sampo Hinnemo, facklig representant för ingenjörerna i Uppsala kommun, säger att kommunens mark- och fastighetsingenjörer är specialiserade i att hantera avtal.

Men även Sampo Hinnemo säger att lönen inte är allt.

– Arbetsmiljön och utvecklingsmöjligheterna är vid sidan av lönen viktiga komponenter som jag ser det, säger Sampo Hinnemo.

Anna Bittner, HR-direktör inom kommunen, säger att SKR:s yrkeskoder är ett ganska trubbigt instrument och inte alltid ger en rättvis bild av vad som ingår i jobbet.

– När man tittar på trafikhandläggare till exempel så har regionen ett helt annat uppdrag med regionövergripande trafikuppdrag medan det i kommunen handlar om stadsbyggnadsfrågor. Det gör att det kan vara svårt att jämföra lönenivåerna, säger hon.

Enligt Anna Bittner gör man inom kommunen mer jämförelser med andra kommuner inom Mälardalsregionen än med regionen.

– Sedan är det också en individuell lönesättning där man som ansvarig chef tittar på varje individs prestationer. Men är det en brist på en viss yrkesgrupp så får man ofta upp lönerna inom det yrkeskollektivet, säger Anna Bittner.

Här betalar regionen mest

Här är yrkesgrupper där löneskillnaden är störst och där regionen betalar mest.

Yrke; Medianlön Region Uppsala, Lön Uppsala kommun
Ledning, information; 72 980 kr, 61 000 kr
Handläggare, trafik, infrastruktur; 44 750 kr, 35 000 kr
Handläggare, nämnder; 41 750 kr, 33 000 kr
Ledning, IT; 63 240 kr, 56 000 kr
Systemutvecklare; 50 150 kr, 43 350 kr
Ingenjör, mark-fastighet; 48 600 kr, 42 639 kr
Hälsovetare; 34 975 kr, 29 650 kr
Tekniker, annan; 35 290 kr, 30 200 kr
Handläggare, ekonomi; 48 000 kr, 42 750 kr

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!