Anmälningar om matförgiftning ledde till inspektion

Uppsala2004-04-22 00:00
Ett av de få näringsställen som miljökontoret i Uppsala inspekterat i år är restaurang Il forno a legna. Anledningen till inspektionen var tre anmälningar på kort tid, varav den senaste i början av april. Av det sextiotal klagomål som gjorts i år i Uppsala gäller tre restaurang Il forno a legna på S:t Olofsgatan. Tre till fem personer uppger att det blivit magsjuka av mat som serverats på krogen.
- Vi kan inte säga att personerna har förgiftats av maten på restaurangen. Men de tre anmälningarna var ändå anledningen till att vi gjorde inspektionen, säger Karin Svensson, livsmedelsinspektör i Uppsala kommun.

Ingen nedkylningsutrustning
De allvarligaste anmärkningarna gäller hanteringen av maten. Bland annat förekom nedkylning av färdiglagad mat vilket bryter mot det tillfälliga medgivandet som finns. Anledningen är att restaurangen saknar nedkylningsutrustning.
- Den nedkylning som förekom sköttes på ett sätt som inte är acceptabelt vad gäller övervakning av temperatur och tid, säger Karin Svensson, livsmedelsinspektör.
Varusepareringen var även dålig. Färdig mat och råvaror förvarades i samma utrymme utan tillfredsställande åtskillnad. I frysen hittades oförpackade varor och ytterkartonger förekom.
I en av kökets draglådor där man hade tapenade (en olivröra) och skurna grönsaker var temperaturen +15 grader.

"Vi har åtgärdat felen"
Flera prover togs och analysresultaten visar att tapenade och ruccola innehöll för mycket bakterier, och proverna bedömdes vara tjänliga med anmärkning.
Mats Ekizean, som driver Il forno a legna är kritisk mot miljökontoret.
- Det finns ju ingen som säkert kan bevisa att de blivit matförgiftade av vår mat, och jag vill påstå att det inte kan vara vår mat. Personerna kan ju ha ätit en kebab tidigare på dagen. Dessutom kom miljökontoret hit strax efter lunch då vi har mycket gäster och då är det väl inte konstigt att det är lite varmt i kylarna. Nu har vi åtgärdat de flesta felen och det ska inte vara några problem för de 200 gäster som dagligen kommer hit.
Karin Svensson, miljökontoret:
- Det var för varmt i kylen och så ska det inte vara även om man öppnar dörrar eller lådor många gånger. Kylarna får hålla högst + 8 grader. De anmärkningar av hanteringen och den dåliga ordningen i lokalerna är sådant som kom fram vid inspektionen och de har ingenting med de anmälda matförgiftningarna att göra.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om