Anmälningar om barn i hedersmiljöer ökade 173 procent

2021 skedde en kraftig ökning av orosanmälningar om barn i Uppsala som lever under hedersförtryck. "Medvetenheten om problemen har ökat".

"Sedan 2020 har socialförvaltningen ett specialistteam som arbetar med hedersrelaterade frågor", säger Sofia Venemalm vid socialförvaltningen i Uppsala.

"Sedan 2020 har socialförvaltningen ett specialistteam som arbetar med hedersrelaterade frågor", säger Sofia Venemalm vid socialförvaltningen i Uppsala.

Foto: Privat/UNT

Uppsala2022-01-22 12:00

I fjol fick Uppsalas socialförvaltning in 142 anmälningar om barn och ungdomar som befarades leva i familjer med hedersrelaterade problem. Det är en markant uppgång jämfört med de två föregående åren då antalet var 30 respektive 52 anmälningar.

Anmälningarna kommer från bland annat skolan och polisen. Farhågorna gäller att barn och ungdomar befinner sig i hederskontext där tjejer till exempel tvingas gå i slöja, förbjuds ha kontakt med killar eller inte tillåts delta i simundervisningen. Det kan också handla om fysiskt våld och även killar kan vara utsatta för förtrycket.

Vad beror det på att så många fler orosanmälningar kom in i fjol?

– En viktig orsak är att medvetenheten om problemen har ökat, säger Sofia Venemalm, som arbetar med hedersrelaterade frågor vid socialförvaltningen i Uppsala.

Enligt henne har socialförvaltningen utökat samarbetet med Uppsalas skolor i de här frågorna och en stor del av anmälningarna kommer från just skolorna. En annan förklaring som Sofia Venemalm lyfter fram är insatser från Uppsalabaserade Tris, Tjejers rätt i samhället, en organisation som arbetar med att fånga upp och hjälpa unga i hedersmiljöer.

En tänkbar anledning till uppgången av anmälningar skulle kunna vara att fler unga i Uppsala än tidigare lever under hedersförtryck. Men Sofia Venemalm säger att hon inte kan ge något säkert svar på den frågan. Hon framhåller dock att fjolårets 142 anmälningar knappast täcker in alla de fall där unga i Uppsala måste utstå hedersproblematik.

– Utöver de här ärendena finns många orosanmälningar där hedersfrågor förekommer men där det inte är lika framträdande, uppger Sofia Venemalm.

Sedan 2020 har socialförvaltningen i Uppsala ett särskilt team som är specialiserat på hedersfrågor. Hedersresursteamet gör egna utredningar och stöttar olika aktörer i hedersrelaterade frågor, bland annat genom kunskapshöjning.

– Det är mycket viktigt att vi har tillgång till sådan specialistkompetens som kan bedöma problemen och avgöra vilka insatser som behöver sättas in, framhåller Sofia Venemalm.

Även länsstyrelsen i Uppsala har ett resursteam för hedersrelaterade frågor. Där ingår bland annat kommunerna. 

– Det handlar om kunskapshöjning, att sprida goda exempel och att ta reda på vilka frågor man bör fokusera på, säger Sabina Carlsson, regional samordnare för arbetet mot mäns våld mot kvinnor vid länsstyrelsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!