Anmäld professor misstänkt för trafficking

Den professor som av Uppsala universitet anmälts till Statens ansvarsnämnd var 2003 föremål för en utredning av polisen. Utredningen gällde två oberoende tips om att professorn och ett forskarsällskap tagit ryska prostituerade med sig på en vistelse på Gimo herrgård. Men utredningen rann ut i sanden.

Uppsala2006-06-09 10:06
- Personal på Gimo herrgård tipsade oss. De misstänkte att det pågick prostitution. Även poliser från ekobrottsmyndigheten som var där på kurs reagerade, säger Svante Gauffin, en av de poliser i Östhammar som arbetade med tipsen.
Tipsarna reagerade på kvinnornas klädsel, att de inte kom ut från rummen och åt mat, och att rummen helt skyddats från insyn.
- Det var stora fönster som täckts med lakan, jag såg det själv när jag besökte herrgården. När det gäller klädseln fick jag efter att ha lyssnat på dem som sett kvinnorna uppfattningen att det handlade om typ gatflickor, säger Rune Östman, den polis som åkte till herrgården när tipsen kom.
Svante Gauffin säger att det är mycket svårt att bevisa prostitution.
- Då måste man ta de inblandade på bar gärning och se när pengarna byter ägare. Men mycket tyder på att det var så, säger han.
TV 4:s Kalla fakta har granskat händelsen på Gimo herrgård. Kvinnorna har enligt TV 4 inte varit inskrivna vid något av de universitet i S:t Petersburg som nämnts av professorn eller i visumhandlingar. TV 4 har även talat med den svenska Rikskriminalens polis i S:t Petersburg som tog del av visumansökningarna. I programmet uppger polisen att han redan på dessa reagerade på att kvinnorna inte såg ut att ha de yrken som uppgavs, universitetslärare. Men i och med att ansökan var underskriven av en professor vid Uppsala universitet så litade han på uppgifterna.

Förspaningen nedlagd
Vilka kvinnorna är, är ännu oklart och inga misstankar mot professorn kvarstår.
- Vi lade ner förspaningen eftersom resurser för ytterligare spaning inte fanns och tipset var för allmänt hållet, säger Svante Gauffin.
Uppsala universitet informerades dock om misstankarna och genomförde en revision av professorns projekt, men har inte gått vidare med själva Gimohändelsen, som betalades av professorn privat.
- Jag har själv frågat professorn om kvinnorna var prostituerade, och han har sagt nej. Mer kunde vi inte göra eftersom polisen lade ner sin utredning, säger Marianne Andersson, chefsjurist på Uppsala universitet.
I TV 4 kallar professorn anklagelserna om prostitution för "bisarra".

Kritik mot Östhammarspolisen
De två Östhammarspoliserna ger till UNT olika bilder av universitetens agerande. Medan Svante Gauffin inte tycker att de agerat konstigt, så är Rune Östman mycket kritisk.
- De ville inte att det här skulle bli offentligt, säger han.
I TV 4:s granskning riktas också kritik mot Östhammarspolisens arbete. Bland annat har Svante Gauffin slängt alla handlingar i ärendet, handlingar som om nya uppgifter skulle framkomma skulle kunna bidra till att professorn helt frias från anklagelserna, eller att misstankarna stärks.
UNT har sökt professorn, men inte nått honom. Via e-post har han hänvisat till sitt juridiska ombud. I skrivelser till universitetsledningen uppger han att Gimovistelsen var en social tillställning där man bland annat firade en födelsedag. Han har också sagt att kvinnorna var i Sverige främst för sociala kontakter.

BAKGRUND


UNT har i flera artiklar berättat om Uppsala universitets granskning av en av sina professorer och det nätverksprojekt han ledde i samarbete med ryska lärosäten.
Institutionen har fått över 1 miljon kronor i bidrag från statliga Svenska institutet för att driva projektet. För skattemedel har bland annat hotellnätter och resor betalats för de två ryska kvinnorna, som enligt professorns medgivande var i Sverige främst av sociala skäl.
Under ett år användes också över 60 000 kronor till representation, trots att pengarna enligt Svenska institutet inte fick användas till det.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!