Det var fjärde året som Uppsala teknolog- och naturvetarkår, UTN, arrangerade Ankdagen som ersättning för det tidigare ankracet i Fyrisån.
– Det blev för stressigt med ankracet som inledning på forsränningen sista april. Ankdagen passar bättre i tiden för oss arrangörer och den har uppskattats som familjeaktivitet också, sade Felix Brunstedt som tillsammans med Therese Olsson ansvarade för Ankdagen.
Med tretton olika aktiviteter runt om på fältet där sammanlagt 22 personer från forsränningskommittén och 25 volontärer fanns på plats för att bistå alla små och stora besökare hade de fullt upp under söndagen:
– Det är ett roligt arrangemang men det kräver mycket planering. Vi började redan i november, sade Therese Olsson som periodvis kunde glädja sig tillsammans med besökare och funktionärer åt att solen då och då bröt igenom molntäcket.
Sol eller inte var det många aktiviteter som lockade, ankkast var en av dem. De gula plastankor som tidigare år deltagit i ankracen har fortsatt att vara till nytta och används nu att kasta prick med. Utsågade ankformade hål i en träskiva var målen, ju mindre ankhål, ju fler poäng fick kastaren.
En av de ivriga ankkastarna var Oliver Andersson som kastade hem flera 1-poängare och kunde låta pappa Emil bära prisboken vidare till nästa aktivitet.
Syftet med Ankdagen är mer än förnöjelse och uppvärmning inför sista april-firande och forsränning.
– Vi säljer ankkuponger som används för att betala aktiviteter och mat som finns att köpa här. Allt överskott doneras oavkortat till Akademiska sjukhusets barnfond. Fondens uppgift är att främja lek och kultur för barn vid Akademiska, och det känns bra att Ankdagen kan stödja fonden i det arbetet, sade Felix Brunstedt.
I kassan i Ankcaféet stod Sanne Torgersen och volontären Hanna Lillestöl och hade fullt upp med att sälja ankkuponger och fika till köande föräldrar och barn.
Lovisa Nordström väntade på att köpa biljetter till ponnyridningen åt döttrarna Stina och Nora. En bit därifrån fanns hästar från Årsta 4H-gård och volontärer som såg till att ryttarna kom av och på i god ordning, och att de fick en lugn ridtur runt gräsmattan.
Hoppborgar, fiskdamm, ansiktsmålning och möjlighet att träffa brandmän från Uppsala brandförsvar ingick också i Ankdagens utbud. Intill ligger också fältet där de deltagande lagen i den kommande forsränningen arbetar med sina flottar. Av det som ännu mest är högar med bräder och stora frigolitstycken kommer mer eller mindre osannolika farkoster att konstrueras. När de är klara kommer de att väcka betydligt större intresse än de gjorde på Ankdagen.