Animeringsföretag med blandning av kompetenser

Biokemister och regissörer, cellbiologer och art directors. Den Uppsalabaserade produktionsbyrån Animech, som gör marknadsföringsmaterial åt bioteknikbranschen, har en unik blandning av kompetenser.

Pelle Eriksson och Hugo Guerra diskuterar effekterna i en marknadsföringsfilm för Ericsson.

Pelle Eriksson och Hugo Guerra diskuterar effekterna i en marknadsföringsfilm för Ericsson.

Foto: Jörgen Hagelqvist

Uppsala2006-07-02 23:04
I kontorslandskapet, innanför Ekeby Bruks gamla brandgula tegelväggar, sitter Hugo Guerra vid en datorskärm och finslipar de digitala videoeffekterna i en marknadsföringsfilm för Ericsson. Vid en annan skärm sitter 3D-animeraren Peter Wiberg och studerar en kraftigt förstorad tredimensionell bild av en synaps i hjärnan. Den har använts i en film som handlar om hur man behandlar Parkinsons sjukdom. Mitt i allt står en kaffemaskin och hostar fram espresso.

Innan UNT besökte Animechs lokaler var företagets verksamhetschef Pelle Eriksson tvungen att försäkra sig om att de skulle hinna städa alla skrivbord. Inte för att det var dammigt, utan för att där eventuellt skulle kunna finnas hemligstämplad information. En stor del av Animechs verksamhet går nämligen ut på att visualisera saker som ännu inte existerar, produkter som bara finns på planeringsstadiet.
- Mycket av det vi jobbar med är känsliga företagshemligheter. Det är nästa generations produkter. Därför måste vi vara noga med vad som visas på skärmarna när vi får besök.

Animech grundades år 2000. Då var man tre personer. I dag har man 25 heltidsarbetande anställda plus ett tiotal konsulter. Den huvudsakliga verksamheten är att skapa presentationer - av produkter, forskningsresultat eller hela företag - och att göra digitala manualer till instrument som används i bioteknikindustrin. I början sysslade man främst med 3D-animeringar, men under åren har verksamheten växt till att omfatta även film och interaktiva lösningar.
- Man ska filma det man kan filma, men vissa saker kräver 3D-animeringar. Det kan till exempel handla om instrument som inte gått i produktion ännu, eller om byggnader som inte finns längre, säger verksamhetschefen Pelle Eriksson.

Animech har inte bara uppdrag från bioteknikbranschen. Bland kunderna finns bland andra Volvo, Ericsson och SAS. I företagets meritportfölj finns också en 3D-animerad visualisering av en nedbrunnen kyrka från 1300-talet i Södra Råda. Med hjälp av fotografier har man i en dator återskapat såväl den yttre arkitekturen som interiörens medeltida kyrkmålningar.

I dag är företaget en fullvärdig produktionsbyrå med bland annat tre heltidsanställa regissörer, fyra art directors och ett flertal 3D-animerare.
Konceptet är att komplettera den traditionella produktionsbyråverksamheten med kompetens inom bioteknik.
- Vi har organiska kemister, biokemister och cellbiologer bland våra anställda. Eftersom vi också arbetar direkt mot konstruktörer kan vi gå från idéstadiet, inte bara till att skapa en manual, vi kan faktiskt också konstruera en färdig produkt.
- Samtidigt är det här en stor marknad eftersom många företag i den här branschen inte tänker så mycket på marknadsföring. En del tror att det bara räcker med en powerpoint-presentation för att demonstrera en ny produkt.

Under våren har Animechs marknadsföringsfilmer renderat företaget tio stora priser vid tre internationella filmfestivaler. I US International Film Festival i Los Angeles vann man både första- och andrapriset i kategorin promotionfilm. För Pelle Eriksson är utmärkelserna mer än bara ett kvitto på att vad de gör fungerar.
- Priserna är jätteviktiga. De fungerar ju som referenser som vi kan använda när vi träffar nya kunder. Eftersom vi vunnit priser i USA kan vi övertyga en potentiell amerikansk kund om att vi faktiskt kan göra jobbet bättre än en amerikansk konkurrent.
En stor del av företagets framgångar beror på att man lyckats skapa en kreativ miljö, tror Pelle Eriksson.
- I ett och samma projekt jobbar en regissör, en 3D-gubbe , en AD, en person med ingående kunskap om kunden och en projektledare. Och alla vill bestämma.

Då måste man skapa ett sätt för samtliga att få ut sin kreativitet, samtidigt som man rör sig framåt tillsammans.
Pelle Erikssons recept på en lyckosam presentation är en kombination av pedagogik, känslor och estetik. Han menar att vanliga reklambyråer ofta brister i det pedagogiska arbetet.
- Vi kan till exempel få i uppdrag att presentera ett företag för ett gäng forskare. När man arbetar med den målgruppen så funkar det inte med vanlig reklam. En ren reklambyrå hade klarat att göra det snyggt, men de begriper inte hur det faktiskt går till när ett hiv-virus infekterar en cell.

Under året har Animech öppnat ett kontor i Göteborg och har planer på att öppna ytterligare ett i Stockholm. Men huvudkontoret vill man ha kvar i Uppsala. För ett produktionsbolag som nischat in sig på bioteknik är det naturligt att ha sin verksamhet här, menar Pelle Eriksson.
- Bioteknik är Uppsalas naturliga industri. Ändå kan det ibland vara svårt att få tag i spetskompetens här. Alla vet ju att stockholmarna är för lata för att pendla hit, men det finns absolut kompetens här också. Vi kommer att bli kvar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om