Anhöriga lika utmattade som sjuka

Närstående till personer som får vård i livets slutskede känner sig betydligt tröttare än vad svenskar i allmänhet gör. Fastän de anhöriga själva inte är sjuka är deras trötthet jämförbar med tröttheten hos cancerpatienter som genomgår tuff strålbehandling.

Foto: Pelle Johansson

Uppsala2009-11-17 10:02
Det framgår av en undersökning bland 56 nära anhöriga till patienter som fick symptomlindrande vård i hemmet eller på någon institution i Uppsala län. Deltagarna besvarade enkäter som används för att mäta trötthet och ställa diagnos av sömnbesvär.
- Fastän de anhöriga inte kände sig onormalt sömniga eller hade uttalad sömnbrist, var de ändå mycket trötta. Framför allt kände de en hög grad av psykisk utmattning, säger forskaren och sjuksköterskan Maria Carlsson vid Institutionen för folkhälso- och vård­veten­skap, Uppsala universitet, som gjort studien.

De anhöriga skattade också sig själva som betydligt fysiskt tröttare, mindre aktiva och mindre motiverade än vad personer i allmänhet gör.
Besvär med trötthet var lika uttalade bland kvinnor som bland män. Det fanns inte heller några tydliga skillnader i graden av trötthet mellan barn och makar till de svårt sjuka patienterna.
Däremot var den psykiska tröttheten mer uttalad bland anhöriga till patienter som vårdades på någon institution än bland anhöriga till patienter som vårdades i hemmet.
- Jag tror att den skillnaden kan förklaras av att patienter som får vård på någon institution oftare befinner sig närmare döden än patienter som får vård i hemmet. Då kan tröttheten påverkas också av den snart stundande sorgen, säger Maria Carlsson.

En inte lika lättförklarlig skillnad fanns mellan yngre och äldre anhöriga. Yngre vuxna anhöriga var betydligt tröttare än äldre.
- Kanske beror det på att yngre anhöriga oftare är barn till den sjuke, som fortfarande yrkesarbetar och har barn att ta hand om. Att de oftast inte bor ihop med den sjuke kan också bidra till att de känner mer oro, säger Maria Carlsson.
Den nya studien omfattar anhöriga till patienter i livets slutskede som under en viss dag var inlagda på sjukhus eller någon institution eller fick regelbundna besök av något av landstingets sjukvårdsteam. Den ger alltså en slags ögonblicksbild av förekomsten av trötthet bland patienternas nära anhöriga.
- Vi hoppas nu kunna gå vidare med en betydligt större studie där vi följer de anhöriga över längre tid. Att få kunskaper om detta är mycket viktigt, inte minst därför att de anhörigas insatser spelar en viktig roll för att vården av patienter i livets slutskede ska kunna fungera, säger Maria Carlsson.

Studien publiceras i det nya numret av facktidskriften Palliative and supportive care.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!