Anhöriga får följa livsviktig akutinsats

Nu får anhöriga vara med i akutrummet när läkarna kämpar för att rädda patienternas liv. Anledningen till de ändrade reglerna på Akademiska sjukhuset i Uppsala är sjuksköterskan Birgitta Ekbom. Men beslutet har väckt oro bland läkare.

Birigitta Eklbom bestämde  sig för att ta reda på hur anhöriga reagerar om de får vara med när livsuppehållande åtgärder sätts in eller en patient återupplivats.

Birigitta Eklbom bestämde sig för att ta reda på hur anhöriga reagerar om de får vara med när livsuppehållande åtgärder sätts in eller en patient återupplivats.

Foto: Jörgen Hagelqvist

Uppsala2009-05-09 06:00
Varför måste anhöriga sitta i ett anhörigrum medan deras partner, förälder eller barn kämpar för sitt liv? Det frågade sig sjuksköterskan och kliniska adjunkten Birgitta Ekbom, som arbetat på Akademiska sjukhusets akutmottagning sedan 1974.
- Det är klart att anhöriga ska få vara med och inte sitta och våndas i anhörigrummet. Inte ens vilda hästar skulle hålla mig borta om någon som står mig nära låg där, säger hon.

Birgitta Ekbom bestämde sig för att ta reda på hur anhöriga reagerar om de får vara med när livsuppehållande åtgärder sätts in eller en patient återupplivas. 23 närstående - från föräldrar och makar till en sonhustru och en mamma till en patients flickvän - blev tillfrågade om de ville vara med i akutrummet. Alla sa ja.
- En del blev förvånade, men de flesta tyckte det kändes självklart att vara med. "Skulle hon dö, så skulle jag i alla fall vara med", var en vanlig reaktion, säger Birgitta Ekbom som även tror att patienten påverkas positivt av närvaron:
- En kvinna strök sin make på kinden eftersom han var orolig och sa att hon sett att han blivit lugnare av det.
En anhörigstödjare följde alltid med för att trösta och förklara vad läkarna gjorde. Ingen av de anhöriga tyckte att det var obehagligt eller ångrade att de valt att vara med.

Många sa också att de tror att sorgen blir lättare att bearbeta om man fått vara med och sett att läkarna gjort allt de kan.
I flera andra länder som till exempel USA, Australien och England får anhöriga vara med i akuta situationer. Men i Sverige är det ovanligt. Birgitta Ekbom beskriver det som en oskriven lag bland sjukvårdspersonalen.
- Det har alltid funnits en stark uppfattning om att anhöriga inte ska vara med. Undantaget är om det är små barn som är döende.

Efter Birgitta Ekboms studie har rutinerna ändrats på akuten. Sedan första maj får alla anhöriga vara med vid återupplivning eller när livsuppehållande åtgärder sätts in.
Akutmottagningens avdelningschef Kristina Lundmark beskriver beslutet som självklart.
- Det är alltid värre att tro och föreställa sig saker. Dessutom kan det ju vara sista chansen att vara nära sin anhörig.

Men frågan är kontroversiell. Reaktionen från sjukvårdspersonalen var väldigt stark när de fick information om studien.
- De anhöriga ska inte in i akutrummet sa läkarna. De var oroliga för att göra fel för att de anhöriga var där, att de anhöriga skulle vara i vägen eller anmäla dem, säger Birgitta Ekbom.
- Rent intuitivt tycker jag att det är olämpligt ur arbetsmiljösynpunkt. Det är väldigt pressande för sjukvårdspersonalen när människor blir akut sjuka och håller på att dö. Att då också behöva ta hänsyn till anhöriga blir en ytterligare press. Dessutom kan det vara ganska trångt med apparatur och många människor, säger Anna Rask Andersen som är ordförande för Upplands allmänna läkarförening.

Läkaren Henrik Toss berättar om rädsla och ovilja att fatta svåra beslut inför de närstående. Men enligt honom har inställningen bland läkarna ändrats efter studien.
- Ambulanspersonalen jobbar ju redan så här och det är lika svåra beslut där. Och man kan ju be de anhöriga gå ut någon minut om man vill prata ostört, säger han.
Kristina Lundmark tror inte ens alla läkare som var med i studien märkte att närstående fanns i rummet. Hon är säker på sin sak: sjukvården ska arbeta för att göra de anhöriga mer delaktiga.
- De ska ses som en resurs. Eftersom de känner personen bättre än någon annan, kan de till exempel se viktiga tecken och reaktioner som sjukhuspersonalen missar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om