Ångest vanligt för kol-sjuka

Patienter som vårdats på sjukhus för lungsjukdomen kol söker ofta på nytt sjukhusvård inom bara några månader. Inte bara förvärrade sjukdomssymptom utan också oro och ångest är viktiga orsaker till att de på nytt läggs in på sjukhus.

Uppsala2005-09-25 00:00
Det framgår av en studie, som omfattat 416 kvinnor och män med kol som vårdats på något av universitetssjukhusen i Bergen, Köpenhamn Reykjavik, Tammerfors och Uppsala.
— Våra resultat talar för att man bör undersöka om behandling av patienternas ångest och oro kan öka deras livskvalitet och minska risken för återinläggning, säger docent Christer Janson vid Akademiska sjukhusets lung- och allergiklinik.
I samband med att patienterna i studien vårdades på sjukhus för sin lungsjukdom besvarade de flera enkäter med frågor om sin fysiska och psykiska hälsa, levnadsvanor och livskvalitet.
Under det år patienterna följdes lades drygt 60 procent av dem minst en gång på nytt akut in på sjukhus för vård.
Som väntat hade dessa patienter oftare sämre lungfunktion och sämre allmän hälsa än övriga patienter i studien.
— Men det är inte hela förklaringen eftersom många patienter med minst lika dåligt hälsotillstånd inte sökte förnyad sjukhusvård. Om patienterna känt oro och ångest verkar i stället i många fall haft avgörande betydelse för om de på nytt sökt vård eller inte, säger Christer Janson.

I siffror innebär det att kol-patienter med allmänt dåligt hälsotillstånd löpte nästan fördubblad risk för återinläggning på sjukhus om de kände oro och ångest än om de inte gjorde det.
Kol är en obotlig sjukdom, men den kan bromsas genom att låta bli att röka, motionera och ta mediciner som underlättar andningen.
— Det vore ett klart framsteg om vi kunde utöka denna begränsade behandlingsarsenal med effektiv hjälp för de ångestbesvär som många kol-patienter har, säger Christer Janson.
Men kan inte en effektiv behandling av patienternas ångest i värsta fall innebära att de går miste om en viktig varningssignal som vid akuta försämringar av sjukdomen kanske missar att söka nödvändig, kanske till och med livräddande hjälp?
— Det vi måste hitta är en behandling som lär patienterna att känna skillnad mellan sin egen ångest och besvär som tyder på en sjukdomsrelaterad försämring, till exempel ökad mängd slem och ökad andnöd, säger Christer Janson.
Resultaten av den nya studien publiceras i det senaste numret av facktidskriften European Respiratory Journal.

Fakta/kol


Kol är förkortningen för kroniskt obstruktiv lungsjukdom. Till skillnad från astma ger kol ett ständigt, kroniskt, andningshinder.
Minst 240 000 personer i Sverige har kol. För många har sjukdomen ännu inte givit påtagliga besvär. För en minoritet är besvären så svåra att de behöver syrgasbehandling i hemmet.
Kol är en sjukdom som nästan enbart drabbar rökare. Effektivaste åtgärden för att förebygga kol eller, om sjukdomen redan uppstått, för att förhindra försämringar är att sluta röka.
Årligen dör cirka 1 600 svenskar i kol. Det är en fördubbling jämfört med för 50 år sedan. Antalet dödsfall i kol förväntas stiga under ytterligare något årtionde.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!