– Det gnolar på i magen. Jag har en klump där men försöker sansa mig, säger Anette Håkansson som är undersköterska och jobbar på ett äldreboende i Uppsala.
På måndag måste hon gå tillbaka till sitt jobb och hon längtar egentligen efter att få börja arbeta igen. Efter att ha varit hemma i karantän i sex veckor saknar hon sitt jobb. Det har varit långtråkigt, säger hon själv.
Orsaken till att hon inte arbetat är att hon tillhör riskgrupper. Hon har kol som är en kronisk sjukdom som påverkar lungorna och luftvägarna, och dessutom högt blodtryck. Och hon är 64 år.
De första tre veckorna var hon sjukskriven och sen tog hon ut semester. Hon är orolig att om hon skulle drabbas hårt av covid-19 på grund av sina dåliga lungor.
– Jag har bara varit hemma i lägenheten, inte träffat någon. Min man har gått ut och handlat. Men nu har jag inget annat val än att börja jobba, säger hon.
Anette Håkansson har talat med sin läkare på vårdcentralen för att hon ville bli sjukskriven.
– Min läkare och hennes chef var väldigt tillmötesgående och gjorde allt de kunde för att ta reda på ifall de kunde sjukskriva en person på grund av att den är i riskgrupp, men de kom fram till att det kunde en läkare inte göra.
Via facket fick hon rådet att försöka bli omplacerad och be om andra arbetsuppgifter.
– Men det går inte. Det finns inga andra arbetsuppgifter förutom att ta hand om de äldre, säger hon.
Anette har haft kontakt med Försäkringskassan och fått veta att frågan om ersättning till riskgrupper är något som diskuteras sedan en tid.
– En kollega till mig gick direkt i pension när det här med corona började. Hon hade tänkt jobba längre. Jag är övertygad om att vi är många i riskgrupper som sitter i klistret nu. Men det är så tyst om oss, säger Anette Håkansson.
På äldreboendet där hon jobbar finns ingen coronasmitta bekräftad. Fast det är inte de äldre som hon är rädd att bli smittad av utan av personalen.
– De åker buss och träffar mycket folk. Nu har jag ju hört mycket på tv om att vårdpersonal i Stockholm inte hade några symtom men var smittade ändå. Fast det är systemet som jag vänder mig mot. Inte mina kolleger, säger Anette Håkansson.
Socialstyrelsen har pekat ut en rad olika sjukdomar som riskfaktorer: Kol, cancersjukdom, fetma och kombinationer av kroniska åkommor som hjärt-kärlsjukdomar, diabetes, njursvikt med flera. Riksdagens partier är ense om att de riskgrupperna bör få ersättning, så kallad smittskyddspeng.
Försäkringskassan får många frågor om vad som gäller för dem som tillhör riskgrupp och stannar hemma för att undvika att bli smittade. Det står på hemsidan. Där står också att det är oklart när regeringen förväntas komma med ett beslut.
– Jag vet inte vad jag ska lova. Det blir som att bygga ett nytt socialförsäkringssystem, har socialminister Lena Hallengren (S) nyligen sagt i en intervju i DN.
Hon anser att reformen är komplicerad att förverkliga. En orsak är att den berör så många. Medan Socialstyrelsen bedömer att 200 000 personer skulle omfattas av ersättningen, räknar Lena Hallengren med att kanske upp till 300 000 berörs.
– Jag hoppas regeringen löser det här så fort som möjligt. Jag tror att det är många som har det som jag, säger Anette Håkansson.