En grävmaskin står innanför stängslen längs gång- och cykelbanan på Munkgatan i centrala Uppsala. Projektledaren Karin Graham tittar ner i den meterdjupa gropen. Hit ska ledningar flyttas – för att göra plats för spårvägen som kommer gå mitt i gatan.
– Just nu håller vi på och förbereder inför flytten av vanliga ledningar som försörjer våra lägenheter och verksamheter med el, värme och vatten, säger Karin Graham.
I mars fälldes sex träd i området. Nu står fyra anläggare i varselkläder och tittar på ritningar över Munkgatans ledningssystem. Markarbetet sker längs med gatan fram till korsningen vid Nedre Slottsgatan, och en liten bit in på Sjukhusvägen och pågår till april 2026.
Det är bara en bråkdel av alla ledningsflyttar som ska genomföras. Totalt handlar det om ungefär 10 kilometer ledningar som ska flyttas runt om i Uppsala.
– Det gör vi för att vi ska kunna laga ledningar i framtiden, utan att påverka spårvägen, säger Karin Graham.
Munkgatan är inte avstängd från trafik, men framkomligheten kan beskrivas som begränsad. Däremot är Islandsbron avstängd sedan tidigare. Men i augusti kommer markarbetet att påverka lokaltrafiken längs Munkgatan.
Då börjar flytten av de ledningar som ligger djupare nere i marken. Bussar och lastbilar får inte längre köra på sträckan och bussarna kommer ledas om via Tullgarnsbron och in till resecentrum.
– När vi börjar med djupare schakter i väldigt lerig mark uppstår det risker när tung trafik åker förbi. Trycket kan leda till att marken sätter sig och vi vill att det ska vara tryggt, både för dem som färdas på gatan och de som arbetar nere i gropen. Därför leder vi om busstrafiken under en period, säger Karin Graham.
Det fanns och finns fortfarande planer på att börja markarbeten även längs Bäverns gränd, men än så länge pågår endast projektering längs den sträckan. Butiksägare på Bäverns Gränd har riktat kritik mot bristande information från kommunens sida.
Karin Graham vet ännu inte exakt när markarbetena kommer att påbörjas längs Bäverns Gränd.
– Vi projekterar fortfarande, för att se vilka arbeten som ska utföras och hur stora störningar det kommer att bli. Jag förstår om man är orolig, innan vi har presenterat en lösning eller kommit med ett tydligt besked, säger hon.
Graham uppmanar den som har funderingar att gå in på kommunens hemsida, som uppdateras varje fredag eller att kontakta någon av projektledarna. Men bristen på information handlar delvis om att många beslut ska fattas och att detaljer ska falla på plats.
– Upphandlingen för själva spåranläggningen gick igenom förra veckan, så det är först nu som vi faktiskt kan börja rita på spårvägen i detalj. Sedan behöver vi vänta in alla tillstånd, från till exempel länsstyrelsen och så ska de nya detaljplanerna vinna laga kraft innan vi kan börja vissa arbeten, säger Karin Graham.
Spårvägen är omdebatterad. Bland annat nyheten om alla de träd som skulle fällas på grund av bygget fick kritiken rasade på sociala medier. Vid Svandammen försvann sex träd, då man prioriterade att behålla de stora träden.
– Jag förstår att man blir ledsen och upprörd. Men jag vill att folk ska veta att vi jobbar jättehårt för att spara så många träd vi bara kan, säger Karin.
Özgür Uslan, anläggare vid Uppsala kommun, har mött en del negativa kommentarer när han arbetat längs Munkgatan.
– Vi är vana vid det tyvärr, men vi kan bemöta kritiken. Majoriteten verkar inte vara inte så glada över byggandet av spårvägen, säger han.
– De personer som faktiskt kommer fram är de som är emot spårvägen, säger maskinisten Christer Widblad.
Under våren kommer markanläggarna att arbeta sig uppåt längs Munkgatan och sedan en bit in på Sjukhusvägen. Men det omfattande arbetet med resten av Sjukhusvägen har ännu inget startdatum, men Graham uppskattar att det arbetet kommer att pågå mellan två och tre år.
– Sjukhusvägen är den i särklass svåraste sträckan. Det handlar om stora ledningar djupt nere i marken som vi bara kan arbeta med under en viss tid på året, säger hon.