Höga andrahandshyror – så bor studenterna i kristider

Andrahandshyrorna stiger i Uppsala. Men för en del studenter är det inte ett problem – många väljer nämligen att köpa sin lägenhet inför sin studietid.

Från vänster: Elin Stolt, 26, Klara Fock, 24, och Hilda Färdig, 20 satt redan och diskuterade inflationen när UNT:s reporter kom för att diskutera samma ämne.

Från vänster: Elin Stolt, 26, Klara Fock, 24, och Hilda Färdig, 20 satt redan och diskuterade inflationen när UNT:s reporter kom för att diskutera samma ämne.

Foto: Jakob Larsson

Uppsala2022-10-24 21:00

Kostnaden för att hyra en lägenhet i andrahand i Uppsala har ökat med 15,3 procent det senaste kvartalet jämfört med föregående kvartal. Det är den största ökningen i landet. Medianhyran för en andrahandslägenhet ligger idag enligt Blockets statistik på 9 800 kronor – att jämföra med 12 000 kronor som i runda slängar är den inkomst en studerande har per månad med lån och bidrag.

Men många studenter på campus i Uppsala oroar sig inte över att andrahandshyran stiger – eftersom de köpt sin bostadsrätt som de bor i under studietiden.

– Det känns som en bra investering om man har råd att göra den. Jag har fått hjälp av mina föräldrar att köpa en tvåa här i Uppsala där jag och min sambo bor, säger 20-åriga Hilda Färdig som studerar till personalvetare på Uppsala universitet. 

undefined
Från vänster: Elin Stolt, 26, Klara Fock, 24, och Hilda Färdig, 20 satt redan och diskuterade inflationen när UNT:s reporter kom för att diskutera samma ämne.

Vid ett bord i närheten sitter Andreas Ocklind, 27, och FIlip Silva Skoog, 23 med sina datorer uppfällda. 

– Jag har köpt min lägenhet. Jag tänker att jag kommer bo kvar i Uppsala efter studierna så det kändes smart att köpa en bostadsrätt då, säger Andreas Ocklind.

– Så jag är inte så orolig över hyreshöjningar utan kanske mer över elpriserna i så fall. Och maten. Den är dyr.

Filip Silva Skoog hyr en lägenhet i förstahand under studietiden.

– Jag oroar mig litegrann för hyreshöjningar. Men man anpassar sig, så det är inte så farligt ändå, säger han.

undefined
Andreas Ocklind, 27, och Filip Silva Skoog, 23, som studerar personal- och arbetslivsprogrammet bor i bostadsrätt respektive hyresrätt.

Lösningarna är olika för studenterna när det kommer till bostadssituationen. Emily Arleij, 25, har köpt en lägenhet som hon hyr ut i andrahand samtidigt som hon bor ihop med en kompis i en studentlägenhet under studietiden som löper över tre år.

Hyr du ut din lägenhet extra dyrt just nu?

– När jag gjorde klart med en hyresgäst i vintras var läget inte detsamma som nu men redan då la jag på lite extra i förebyggande syfte eftersom det varit så osäkra tider på sistone, säger hon.

Hennes studiekompis Amanda Holmberg, 21, som helst inte vill vara med på bild, berättar hon också köpt en lägenhet.

– Jag äger en lägenhet i Stockholm. Så jag pendlar därifrån, säger hon. 

Bordets tredje och sista person Simon Bokedal hyr in sig i ett kollektiv.

– De har redan höjt hyrorna lite, så visst är jag orolig. Men jag tycker det är värst med matpriserna och elpriserna, säger han och får medhåll av Amanda Holmberg och Emily Arleij.

undefined
Emily Arleij (till vänster), 25, har köpt en lägenhet som hon hyr ut i andrahand medan hon pluggar. Istället bor hon ihop med en kompis under studietiden. Simon Bokedal, 25, hyr in sig i ett studentkollektiv.
UNT:s koll

Enligt SCB finns inga exakta siffror på hur många studenter som bor i bostadsrätt jämfört med hyresrätt eftersom det inte finns något bostadsrättsregister i Sverige.

Av de totalt 17 studenter UNT talade med uppgav nästan hälften (åtta stycken) att de bor i en bostadsrätt samtidigt som de studerar. Övriga nio hyrde en studentlägenhet eller hyrde in sig i ett kollektiv.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!