Ändrade vanor kan halvera cancerdödligheten

Rökning och fetma ligger bakom en stor del av cancerfallen i västvärlden. Med förändrade levnadsvanor skulle dödligheten i cancer kunna mer än halveras.Den bedömningen gör den världsledande cancerforskaren Robert Weinberg, som i morgon lördag promoveras till Linnéhedersdoktor vid Uppsala universitet.

Robert Weinberg

Robert Weinberg

Foto: Hans E Ericson

Uppsala2007-05-25 00:01
- Om alla avstod från att röka och höll sig slanka skulle cancerdödligheten halveras. Om vi dessutom åt mer grönsaker och mindre rött kött och animaliskt fett skulle dödstalen i cancer kunna sänkas med 60 procent, säger han i en intervju med UNT.
Bland cancerforskare är Robert Weinberg känd över hela världen för sin forskning kring hur cancerceller uppstår. För några år sedan kunde han till exempel för första gången visa hur normala människoceller kan omvandlas till cancerceller genom att man förser dem med ett fåtal kända genetiska förändringar.
Stora förhoppningar knyts till att den sortens grundforskning, som ökar kunskapen om mekanismerna bakom olika cancerformer, också ska ge uppslag till nya och effektiva behandlingar.
- Men det är omöjligt att kunna förutse om, när och hur en upptäckt i laboratoriet ger upphov till en ny behandling. Ingen kunde till exempel förutse att forskning vi gjorde kring en hjärntumör hos råttor 1981 20 år senare skulle bidra till utvecklingen av läkemedlet Herceptin. För patienter med en viss form av bröstcancer halverar Herceptin risken för återfall, säger han.

Samtidigt framhåller Robert Weinberg att dagens kunskap om hur rökning och andra levnadsvanor påverkar cancerrisken borde vara fullt tillräcklig för att avsevärt sänka antalet fall av och dödligheten i en rad cancersjukdomar.
- Att förhindra att en cancer uppkommer är självklart bättre än att behandla en cancer när den väl inträffat, säger han.
De flesta som försökt att sluta röka eller gå ner i vikt vet att det kan vara mycket svårt att förändra levnadsvanor. Men Robert Weinberg är optimistisk.
- För våra barnbarn kommer det att vara en gåta att vi rökte och hur våra matvanor såg ut. Jag är övertygad om att vi kommer att övergå till att äta allt mer vegetariskt, säger han.

Under senare år har Robert Weinberg ägnat mycket av sin forskning åt att kartlägga faktorer som gör att en ursprungstumör kan sprida sig och bilda dottertumörer, metastaser i andra delar av kroppen.
- En handfull gener ligger bakom denna förmåga till metastasering. Dessa gener är aktiva under embryostadiet när celler rör sig från en del av embryot till en annan. Hos vuxna är dessa gener normalt tysta, men i cancerceller aktiveras de igen, berättar han.
Robert Weinberg säger att han är mycket smickrad över att ha utsetts till Linnéhedersdoktor och ser fram emot promotionhögtiden i uiversitetsaulan. Det blir nästan första gången som han bär en frack. Första gången var när fracken provades ut i torsdags, direkt efter den här intervjun.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!