Andra restauranger skulle sagt ja
Ingen av de restauranger UNT talat med skulle ha nekat Erika Eriksson att ta med egen mat till krogen. Tvärtom, några skulle till och med känna sig lättade över att slippa ansvaret att laga hennes mat.
Det var han som öppnade dörrarna för Erika Eriksson och hennes kamrater när de fick nobben på Il forno.
- Jag tycker synd om Erika och alla andra som är allergiska. De vill ju gå ut och äta som alla andra. Och man vet aldrig, jag kan själv bli allergisk en dag, säger Polichronis Kartsidis.
Det är inte särskilt ofta han för förfrågningar från gäster som är allergiska. Men han jämför med småbarnsföräldrar som gärna vill värma välling eller barnmat på restaurangen. Och det är aldrig några problem.
- Det verkar konstigt att någon restaurang skulle säga nej. Jag tror att den här flickan har råkat ut för ett missförstånd, säger han.
Niclas Fricke som driver Bill & Bull får sällan förfrågningar om maten från allergiker.
- Är det allvarlig allergi får man självklart ta mat med sig. Det kan ju vara väldigt otäckt. Att det skulle finnas en lag som förbjuder gästerna att ta med sig mat till krogen har jag aldrig hört talas om, säger Niclas Fricke.
Johan Dahlqvist på Lingon Svenskt Kök och Bar tycker det är självklart att den som är väldigt allergisk tar med sig egen mat.
- Det kan faktiskt vara skönt att slippa ansvaret, säger han.
Jan Christer Hamberg vid Hambergs Fisk delar hans åsikt.
- Jag skulle önska att alla informerade om de är allergiska mot något, det är inte alla som gör det. Det är väldigt jobbigt att parera alla ämnen som folk kan reagera mot. I en buljong kan det finnas tusentals saker som ger reaktioner för den som överkänslig eller allergisk, säger Jan Christer Hamberg och tillägger:
- Då är det faktiskt bättre att man tar med sin egen mat. Det är dessutom väldigt resurskrävande att laga mat till en person som är väldigt allergisk. Det är säkert jämförbart med att laga mat till tio femton personer.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!