Andningsuppehållen som drabbar den som har sömnapnéer är ofta 20 till 30 sekunder långa, men kan pågå i en minut eller längre. Personer som har sömnapnéer snarkar också ofta.
En del tidigare studier har visat ett samband mellan sömnapnéer och cancer, men det har inte varit klart om det är andra faktorer, exempelvis övervikt, som är den primära kopplingen eller om det är andningsuppehållen i sig som är det.
Det är här som en Uppsalastudie kommer med nya fakta. Studien bygger på data från svenska register med över 60 000 patienter som lider av sömnapné, samt uppgifter i andra svenska patientdatabaser om bland annat cancer.
– Vi ser är att det är apnéerna i sig, inte övervikten, som är kopplad till en ökad risk för cancer. Men för att klargöra hur kopplingen mellan sjukdomarna ser ut, behövs studier upplagda på ett annat sätt, säger Andreas Palm, forskare och läkare vid Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset, som lett studien där flera svenska universitet har medverkat.
Forskarna planerar nu studier där patienter just ska följas över tid för att se om de utvecklar cancer.
– Vi ska också studera om den mest effektiva behandlingen, övertrycksandning med en så kallad Cpap-apparat, påverkar cancerutvecklingen, säger Andreas Palm.
Forskarna ser att vissa cancerformer sticker ut. Den ökade risken handlar framför allt om lungcancer, prostatacancer och malignt melanom, det vill säga hudcancer.
– Tidigare har man även sett en korrelation till bröstcancer men det kunde vi inte se, säger Andreas Palm.
Men risken för cancer är inte så hög att Andreas Palm tycker att den som har sömnapnéer nu ska bli orolig.
– Väldigt många livsstilsfaktorer, vad vi äter och dricker och gör, är förknippade med olika saker. Man behöver inte för det här aktivt börja leta efter patienter eller sätta i gång stora program. Men det är bra att vara vaksam. Det här resultaten måste också bekräftas i nya studier.
Studien presenterades nyligen vid en konferens i Barcelona och genomslaget blev omedelbart stort med en lång rad artiklar i internationella medier.
– Det var inget vi hade förutsett. Men det är ett bra studiematerial med väldigt många patienter och data av hög kvalitet där vi kunnat göra långtgående analyser. Såklart är det kul att något vi lägger tid på uppmärksammas, säger Andreas Palm.
Runt tio procent av befolkningen lider av sömnapnéer.