Anders Björck kritiserar polisläckor
Landshövding Anders Björck går till hårt angrepp mot landets polisväsende. Hemligt material ur förundersökningar läcker ut i en oacceptabel omfattning. Inte minst hanteringen av Knutbyfallet anser han vara uppseendeväckande.
Han är dock noga med att påpeka att det inte är som landshövding han uttalar sig.
- Det har är ingen länsstyrelsefråga. Jag uttalar mig som en person som sysslat med dessa frågor i decennier, bland annat som ordförande i Konstitutionsutskottet.
Knutbyutredningen som exempel
Många minns debaclet vid nyårsafton, där polisen anklagade Anders Björck för att ha uppträtt berusat och aggressivt, och landshövdingen kontrade med beskyllningar om kollegialitet och inkompetens.
En ofrånkomlig fråga är hur detta påverkar hans trovärdighet när han nu riktar hård kritik mot polisens arbete.
- Det här har inget med händelserna på nyårsafton att göra. I mitt eget fall har det som läckt ut visat sig vara fördelaktigt för mig. Det kommer fortfarande fram människor och tackar mig för mitt civilkurage.
Du nämner själv Knutbyutredningen som ett exempel. Är det inte svårt att inte se artikeln som en indirekt kritik mot polisen i Uppsala?
- Nej, det tycker jag inte. Jag för ett principiellt resonemang. Visst kan allt feltolkas av den som inte är van vid abstrakta resonemang.
Källskydd
Det är förbjudet enligt lag att sprida sekretessbelagda uppgifter ur exempelvis förundersökningar. Men om en offentligt anställd läcker hemligt material till media är det å andra sidan förbjudet att efterforska källan. Tanken är att man ska kunna läcka om missförhållanden till media utan att riskera repressalier.
Du vill sätta källskyddet ur spel under förundersökningar. Är det inte viktigt att även poliser kan rapportera om maktmissbruk?
- Det är inte sådant som läcker ut. Vi vet ju hur det ser ut i Uppsala. Det har kommit in 540 anmälningar mot polisen i Uppsala sedan 1999. Ändå har det inte i något fall läckt ut något som varit negativt för polisen. Det som läcker ut är känsliga uppgifter som hotar både integriteten, rättssäkerheten och effektiviteten.
Länspolismästaren tillbakavisar
Men trots att tanken bland annat är att underlätta polisens arbete får landshövdingens förslag inget gehör hos Länspolismästare Göran Lindberg.
- Jag är förespråkare för öppenhet. Ju mer offentlighet desto mindre korruption och desto mindre spekulationer.
Göran Lindberg medger att polisläckor sker. Fast just Knutbyutredningen har fungerat mycket tillfredsställande.
- Där vi har kunnat tillrättalägga kvällstidningarnas spekulationer har vi gjort det, i andra fall har vi varit tysta.
Han tillbakavisar Anders Björcks påstående att det skulle vara vanligt att poliser läcker hemliga uppgifter till media mot betalning.
- När uppgifter läcker ut är det vanligen av misstag, eller så är det personer som vill visa att de är viktiga.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!