Analys: Har de rödgröna rökt ut C och L från alliansen?

De rödgröna försökte i veckan göra det ännu svårare för C och L att ingå i ett alliansstyre. Men kanske får utspelet motsatt effekt – och kanske kommer det för sent.

Linda Eskilsson (MP), Erik Pelling (S) och Tobias Smedberg (V) under presskonferensen i torsdags.

Linda Eskilsson (MP), Erik Pelling (S) och Tobias Smedberg (V) under presskonferensen i torsdags.

Foto: Elin Sandow

Uppsala2022-09-30 17:00

POLITISK ANALYS

Uppsalas politiker sitter just nu i intensiva möten. Tre veckor efter valet har partierna fortfarande inte rett ut hur kommunen ska styras.

Främst riktas blickarna mot C och L. Vi har under veckan försökt få svar från Ehsan Nasari (C) och Jennie Claesson (L), utan framgång. Enligt våra källor har dock samtalen med allianskompisarna M och KD kommit långt, och det uppges råda ”god stämning” mellan de fyra partierna.

Men: Allianspartierna har bara 32 av 81 mandat. För att kunna styra krävs stöd av både Utvecklingspartiet demokraterna (UP) och SD. Såväl UP som SD har sagt att de vill se ett nytt styre, så allt hade kanske redan kunnat vara klart – om det inte vore för de hårda linjer som både L och C lokalt dragit mot SD.

Nu i veckan blev dessutom alliansstyrets beroende av SD tydligare. S, V och MP har ingått en pakt och meddelade på en presskonferens att allianspartierna inte kan bryta ut något av partierna för förhandling i enskilda frågor. De rödgröna hoppas därför att C och/eller L ska byta sida, och antingen bilda majoritetsstyre med dem eller stötta ett rödgrönt minoritetsstyre i utbyte mot sakpolitik.

Har de rödgröna därmed rökt ut C och L från alliansen? Kanske. Eller så får utspelet motsatt effekt. Nu finns ju inte längre möjligheten till ett mer renodlat mittenstyre – nu är V en obligatorisk del. Med tanke på C och L:s avståndstagande mot V lär det kännas magstarkt.

Det de har att välja på nu är alltså:

a) Ett vänsterlutande styre med V som en självklar del.

b) En allians som är beroende av SD.

Svårigheterna slutar dock inte här.

För att byta sida lär C kräva stora eftergifter från Pellings gäng vad gäller hjärtefrågorna spårvagn (C säger nej) och sydöstra staden (C vill banta planerna kraftigt). Här lär det att bli svårt att kompromissa.

Är L i så fall beredda att gå vänsterut utan mittenkompisen C? Enligt partiet straffades man i årets val för att man som ensamt alliansparti gick över till de rödgröna 2018. Dessutom är såret efter sossarnas anti-L-kampanj under valrörelsen långt ifrån läkt.

Sedan har vi en bubblare: UP:s två mandat räcker för att ge de rödgröna majoritet. Även om partiets politik lutar klart åt alliansen säger UP:s Stefan Hanna till oss att han fortfarande överväger olika alternativ.

Så i slutändan blir det kanske inte ens C och L som avgör.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!