Än skördas jordgubbar i Ulva
Vid Ulva bärodling i Uppsala är jordgubbssäsongen fortfarande inte över. Ännu i slutet av september pågår plockningen för fullt, med hjälp av specialkonstruerade maskiner på larvfötter.
Fredrik Hörenius vid Ulva bärodling skördar för närvarande omkring 150 liter jordgubbar i veckan.
Foto: Hans E Ericsson
Och det handlar inte om drivhusgubbar, utan jordgubbarna växer på friland i de vidsträckta fälten kring Ulva.
Fredrik Hörenius vid Ulva bärodling har levererat Ulvagubbar av märket Honey Eye till Uppsalabutikerna under hela september.
- Första delen av september blev det ungefär 300 liter till uppköparna, och nu när oktober börjar närma sig blir det ungefär hälften.
Speciell teknik
Han använder en speciell teknik som gör att jordgubbarna kan skördas så sent på säsongen - och den vill han förstås inte avslöja.
- Just i år har den här tekniken fungerat bra, men det finns alltid en risk att skörden försenas, och då hinner jag inte skörda alls, säger han.
- Det här sättet att odla passar utmärkt för jordarna härute. Dessutom har Honey Eye fördelen av att vara mer resistent mot mögel än "trotjänarna" Bounty och Sefyr, så jag har kunnat halvera kemikalieanvändningen, säger Fredrik Hörenius.
Plockmaskiner
Jordgubbsplockarna vid Ulva använder sig av specialkonstruerade plockningsmaskiner som kryper på larvfötter över fälten. Plockarna ligger på maskinerna med huvudena på ett stöd med titthål.
Och så här års får Fredrik Hörenius förstås bra betalt av uppköparna - nästan dubbelt så mycket som den vanliga högsäsongstaxan.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!