Än så länge en udda fågel

Att en sjukhusavdelning har anställt en egen apotekare är än så länge unikt i Sverige. Apotekaren Ulrika Tornberg är först på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Apotekaren Ulrika Tornberg har fullt upp inför öppningen av den nya ortogeriatriska avdelningen på Akademiska sjukhuset. Hennes uppgift är att se till så att patienterna mår så bra som möjligt av sina mediciner.

Apotekaren Ulrika Tornberg har fullt upp inför öppningen av den nya ortogeriatriska avdelningen på Akademiska sjukhuset. Hennes uppgift är att se till så att patienterna mår så bra som möjligt av sina mediciner.

Foto: Hans E Ericson

Uppsala2012-01-09 12:41

Förutom några högljudda hostningar är det lugnt på avdelning 70D2 på Akademiska sjukhuset. Från och med måndag byter avdelningen namn till ortogeriatriska- och handkirurgavdelningen, och förvandlas till en akutavdelning för äldre som till exempel har brutit ben, handleder eller höfter.
Här träffar vi Ulrika Tornberg, som precis har avslutat sin första vecka på sin nya arbetsplats. Som apotekare är hon än så länge en udda fågel på avdelningen, men behovet av hennes kunskap om läkemedel och medicinering är stort. Uppdraget är att se över patienternas medicinering för att han eller hon ska må så bra som möjligt.
– Målet är att förebygga problem med läkemedlen som kan göra så att patienterna mår sämre, både under patienternas tid här på avdelningen men även när de åker härifrån, säger hon.

Tack vare samhällets framsteg lever vi allt längre, trots sjukdomar. Och antalet äldre har redan ökat, vilket syns ute i vården. I dag är den mest förekommande patienten på en vanlig ortopedisk avdelning en äldre person som lider av flera sjukdomar, som till exempel hjärtsvikt, diabetes och högt blodtryck.
Förutom att fel medicinering kan få patienten att må dåligt fysiskt och psykiskt, kan det även öka fallrisken. Starka smärtstillande, lugnande medel och sömnmedel är exempel på mediciner som kan orsaka till exempel yrsel, muskelsvaghet och förvirring.
– Ett exempel är när patienten går upp på natten för att gå på toaletten, men är både förvirrad och snurrig av mediciner. Då är det lätt att slå foten i en tröskel och trilla, säger Ulrika Tornberg.
Därför kommer en stor del av Ulrika Tornbergs tid att gå åt till att gå igenom patienternas läkemedelslistor och att stötta vårdpersonalen med hanteringen av läkemedel.

Tillsammans med en medicinare, en läkare som är specialiserad på hjärta och lungor, kommer hon även att vara med på ronderna för att diskutera igenom de mediciner som varje patient får.
– Jag kommer att vara en del av teamet, precis som en läkare, sjuksköterska eller en sjukgymnast, säger hon.
Konceptet med apotekare som är anställda på en vårdavdelning nytt i Sverige, men vanligare utomlands. I England, USA och Kanada är apotekarna är naturlig del av vården. Just nu är det inte helt klart exakt hur Ulrika Tornbergs dagar kommer att se ut på avdelningen, men hon är nöjd med att vara med och driva utvecklingen på sjukhuset.
– Det är jättespännande att få vara med om den här omställningen. Vi har mycket jobb att göra, och jag är så peppad, säger hon.

 
Peppad. Apotekaren Ulrika Tornberg har fullt upp inför öppningen av den nya ortogeriatriska avdelningen på Akademiska sjukhuset. Hennes uppgift är att se till så att patienterna mår så bra som möjligt av sina mediciner.
 

FAKTA

Fakta Ortopedi + geriatrik = ortogeriatrik
Akademiska sjukhuset satsar på de äldre
På måndagen öppnar Akademiska sjukhuset i Uppsala sin nya ortogeriatriska vårdavdelning. Avdelningen är till för en växande grupp patienter på Akademiska sjukhuset; äldre patienter som brutit höftleden eller axeln och samtidigt har andra sjukdomar som hjärtsvikt, diabetes eller kol. På den nya avdelningen finns därför både kompetens om benbrott (ortopedi) och om olika typer av sjukdomar hos äldre (geriatrik). Den nya ortogeriatriska vårdavdelningen får 17 vårdplatser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om