Än ingen badvärme

Insvepta i badrockar, huttrande och med blåfrusna läppar. Simskoleeleverna på Tärnholmen i sjön Trehörningen utanför Uppsala försöker få upp värmen efter dopp i ovanligt kallt vatten. Varm choklad står högt i kurs.

Uppsala2004-06-18 00:00
Det är mulet och tio grader i luften. Ungefär 17 i vattnet. Evelina Krantz, sex år, kommer upp på land och får en handduk av mamma Åsa. Tänderna skallrar och hela kroppen skakar. Det var roligt att bada. Men kallt.
— Det är nog ingen tvekan om att det är kallare badvatten än normalt så här års eftersom det har varit kallare lufttemperaturer under den sista tiden, säger Haldo Vedin, meteorolog på SMHI.

Kallt i juni
Tittar man på månaderna som helhet, har alla månader under det första halvåret hittills varit varmare än normalt i Uppsalatrakten. Men juni ser ut att bryta trenden. Sedan den 6 juni har dygnsmedeltemperaturen legat under den normala (16,5 grader) varje dag och enligt SMHIs prognos kommer kylan att hålla i sig åtminstone en vecka framöver. Men Haldo Vedin misströstar inte.
— Bland annat sommaren 1955, en av de varmaste somrarna, började med ohyggligt låga temperaturer. Så vi ska inte kasta yxan i sjön än bara för att det börjat lite småruggigt, säger han.

Ovanligt mycket regn
Både maj och juni har varit betydligt regnigare än normalt. I Uppsalatrakten har det regnat mer än dubbelt så mycket som det brukar hittills i juni. Något som gynnar växtlivet enligt Mora Aronsson, botanist vid Sveriges lantbruksuniversitet. Han menar att även svalkan är bra för växterna.
— Är det svalt torkar växterna inte ut på samma sätt. Det gör att det blir frodigare, säger Mora Aronsson. Många tidiga vårväxter som brukar ha vissnat nu, blommar fortfarande.
För småfåglarna är det värre. Kyla och regn gör det svårt att få tag på mat.
— Är det kallt blir insekterna mer passiva. Om de till exempel ligger som puppor i marken utvecklas de inte, kläcks och blir flygande insekter, säger Anssi Laurila, forskare vid Uppsala universitet.
Han berättar också att insekter inte flyger när det regnar. Det leder till brist på mat för till exempel flugsnapparungar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om