AMS-bidrag till handikappade förskingras
Arbetsförmedlingen i Uppsala betalar lönebidrag till företag som anlitar funktionshindrade utan att kontrollera om företagen betalar pensions- och försäkringspremier eller ens skriver anställningsavtal. De senaste veckorna har Tjänstemannaförbundet HTF fått klagomål från fyra personer med handikapp som har drabbats.
Arbetsförmedlingen i Uppsala betalade lönebidrag till det företag som anlitat Marjo Wärngren, men företaget behöll pengarna i stället för att betala hennes försäkrings- och pensionspremier.
Foto: Björn Ullhagen
Arbetsförmedlingen i Uppsala betalade under hösten 2004 ut lönebidrag till Peyk AB som skulle täcka lönekostnaderna för Marjo Wärngren inklusive alla sociala avgifter. Bidraget går till företag som anlitar personer med nedsatt arbetsförmåga.
Men Peyk AB betalade inga pensions- och försäkringspremier och först efter påtryckningar från sitt fackförbund fick Marjo Wärngren semesterersättningen utbetald. Hon fick aldrig ens ett anställningsavtal och i februari blev hon uppsagd. I uppsägningsbeskedet uppgav bolaget orsaken härtill vara "lång sjukskrivningstid och opassande arbetsmoral".
Kräver skadestånd
Hennes fackförbund HTF har med anledning av uppsägningen stämt Peyk AB inför Arbetsdomstolen och kräver skadestånd på totalt 250 000 kronor.
— Det är absolut det värsta jag har varit med om. Jag fick arbetstider från 11—21 fyra dagar i veckan och det var alldeles för långa pass. Jag blev sjukskriven på heltid efter tre månader och två månader senare blev jag uppsagd, berättar Marjo Wärngren.
— Jag ångrar att jag tog jobbet, men eftersom det skedde i arbetsförmedlingens regi trodde jag att allt var lugnt. Jag känner mig lurad av arbetsförmedlingen. De ville bara bli av med mig, säger Marjo Wärngren.
I stället tog företaget Marjo Wärngrens pensionspengar och lade i egen ficka. Att företag i Uppsala får lönebidrag från AMS utan att betala pensions- och försäkringspremier har blivit allt vanligare det senaste året. På Tjänstemannaförbundet HTF har man bara under de senaste veckorna fått klagomål riktade mot fyra olika Uppsalaföretag som har lagt beslag på pengarna i stället för att betala pensionspremier.
— AMS bristande kontroll leder till att företag förskingrar skattemedel. Det är inte bara ett enstaka företag som utnyttjar funktionshindrade på detta sätt, det handlar om flera företag i Uppsala, säger Gunilla Granberg på HTF:s Mälardalsavdelning.
— Arbetsförmedlingen verkar inte alls intresserad av att granska företagen, bara de arbetssökande. De bryr sig bara om att få ut människor i arbete för att förbättra statistiken. Vi har påtalat problem med vissa arbetsgivare för arbetsförmedlingen ett flertal gånger det senaste året men de verkar inte lyssna, säger Gunilla Granberg.
Rutinerna ska ses över
På arbetsförmedlingens rehabiliteringsavdelning i Uppsala uppger man att man nu ska se över rutinerna.
— Arbetsgivaren är skyldig att erbjuda försäkringar som är likvärdiga med kollektivavtalet om de ska erhålla lönebidrag. Det finns rutiner som ska säkerställa att arbetsgivaren följer reglerna. Om ett företag inte följer reglerna kan vi begära att lönebidraget återbetalas, säger Ola Axelsson, chef på arbetsförmedlingen rehabilitering i Uppsala.
— Vi ska nu utreda detta fall och jag har dessutom med anledning av vad som framkommit tagit kontakt med fackorganisationer och Länsarbetsnämnden för att vi tillsammans ska kunna se över systemet.
På Peyk AB anser man att man inte har fått tillräcklig information från arbetsförmedlingen.
— När det gäller uppsägningen så är den felaktigt gjord. Vi kan inte avskeda någon på grund av sjukskrivning. Vi var helt enkelt för ärliga och okunniga, säger Morvarid Akbarin på Peyk AB.
— Jag visste inte att det behövdes något anställningsavtal eller att jag skulle betala in pension. Det var för att få den hjälpen som vi vände oss till arbetsförmedlingen, men de har inte informerat oss om någonting, säger Peyks ägare Mahyar Navidi.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!