Amerikanskt företag vill bygga spårväg i Uppsala

Ett amerikanskt företag vill bygga spårväg för miljardbelopp i Uppsala och sedan hyra ut spåren till Uppsala kommun. Kommunen är försiktigt positiv och vill nu bjuda in amerikanerna till en diskussion.

Uppsala2008-04-23 00:01
Förslaget från företaget Faros Infrastructure Partners går ut på att företaget åtar sig att bygga och driva en spårväg för kollektivtrafik i Uppsala, förutsatt att kommunen förbinder sig att hyra spårvägen under ungefär 20 år för att sedan köpa loss den.
- Det låter intressant eftersom vi skulle slippa den stora grundinvesteringen, säger Carl-Johan Engström, planeringsdirektör på Uppsala kommun.

Enligt honom finns ambitionen att bygga en spårväg i Uppsala, men problemet är att få den ekonomiska hjälp från staten som kommunen behöver.
- Vi kommer att få vänta otaliga år innan staten bidrar till ett kollektivtrafiksystem i Uppsala, säger Carl-Johan Engström, och förklarar att det är av den anledningen som kommunen nu tänker bjuda in företaget Faros till ett möte.
- Får vi i gång en dialog så kan det hända saker. Men det är självklart en politisk bedömning, säger han.

Och politikerna ligger än så länge lågt. Leif Sanner (fp), kommunalråd med ansvar för stadsbyggnadsfrågor, känner till Faros förslag men vill inte kommentera det.
- Det är intressant med företag som kommer med kreativa idéer som den här, men vi är i ett för tidigt skede för att jag ska kunna säga någonting mer, säger han.
Faros Infrastructure Partners räknar med att bygget av två spår genom Uppsala kostar omkring 1,5 miljarder kronor. Men slutnotan för kommunen blir högre eftersom företaget också ska tjäna något på affären.

Fördelen är att kommunen sprider ut sina kostnader för spårvägen under flera år, då hyreskostnaderna för spåren sedan räknas av från den slutliga köpeskillingen.
- Bygger vi spåren med hjälp av ett företag blir det dyrare i längden, men det kan det vara värt för att över huvud taget komma till skott, säger Carl-Johan Engström.
Men han ser också risker med att låta infrastruktur för kollektivtrafik bli beroende av ett privat företag.
- Det kan bli svårare att integrera spårvägen i vårt befintliga kollektivtrafiksystem. Ta Arlanda Express till exempel, deras privata ägare har inte varit särskilt intresserad av underlätta pendeltrafik för de 16 000 som jobbar på Arlanda.

Enligt Carl-Johan Engström är därför de hyresvillkor som Faros, eller något annat företag, erbjuder avgörande för kommunens intresse.
Inom ett par veckor väntas företrädare för Faros träffa kommunpolitikerna i Uppsala.
- Sedan får vi se om vi går vidare, säger Carl-Johan Engström.
BAKGRUND
Spårburen kollektivtrafik i centrala Uppsala är ett förslag som hittills förknippats med miljöpartiet. Men när den borgerliga alliansen i höstas antog sin nya klimatplan ingick spårtrafik som en möjlighet.
Kommunledningskontoret har sedan tidigare i uppdrag att studera förutsättningarna för ett spårtaxisystem i Boländerna och längs Lennakattbanan. I kommande arbete med kommunens översiktsplan ska man också undersöka vilka stråk som kan vara lönsamma att trafikera med spårburen trafik.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om