– Det blev en förlossning på vägen!
En lätt svettig ambulanssjukvårdare halvspringer in i den fyllda möteslokalen och blickarna vänds mot honom. Ett tiotal ambulanssjukvårdare och ambulanssjuksköterskor har samlats inför nattens arbetspass. Det är kvällen före midsommarafton och temperaturen har stigit till trettiogradersstrecket.
Johan Nyholm klappar sin kollega på axeln. Med sina 33 år inom ambulanssjukvården råder det ingen tvekan om att Nyholm kan sitt yrke men arbetsklimatet har förändrats de senaste åren, berättar han.
– När jag började på ambulansen fick vi lära oss att stänga av motorn när vi åkt på en adress. Detta för att snabbt kunna lasta patienten. Det var aldrig någon som gick in i bilen då, utan ambulansen var helig. Nu låser vi den, annars skulle det stjälas saker inifrån.
Det är bara början på en rad berättelser från en vardag som kantas av hot och våld. Slag och sparkar. Knivhot. Anhöriga som lägger sig i. Emanuel Pettersson berättar om en incident som skedde mitt på ljusa dagen.
– För något år sedan åkte vi till ett drunkningstillbud i ett utsatt område. Jag skulle skriva journal när jag plötsligt märker hur det smäller till i ambulansen. Då var det ett ungdomsgäng i de yngre tonåren som helt oprovocerat kastar stenar mot oss. Det var en tid då det var mycket upplopp i Uppsala men det var ändå mycket förvånande.
Nu ska de ut och rädda liv i sommarnatten.
I garaget några trappor ned står ambulanserna uppställda på rad. Robert Balcom, ursprungligen från Kanada och ambulanssjukvårdare med 30 års erfarenhet inom akutmedicin, granskar noga väskan med luftvägsvård varje grön- och gulklädd personal ska ha med sig ut. Även han upplever att attityden gentemot ambulanspersonalen har hårdnat. Att knacka på en lägenhetsdörr kan vara lika med livsfara.
– Vi vet aldrig vem som öppnar. En gång mötte jag en man med ett svärd, berättar han.
Men ambulanspersonalen på Akademiska sjukhuset är inte ensamma om sina upplevelser. Det visar en ny forskningsrapport från Umeå universitet. Forskningsrapporten, som är en stor enkätundersökning med landets ambulanssjukvårdare, visar att 16 procent av de tillfrågade ambulanssjukvårdarna blivit utsatta för stenkastning under sina ambulansuppdrag. Hela 54 procent kände någon ambulanskollega som hade barrikaderat sig, det vill säga tvingats låsa in sig i ambulansfordonet, efter att ha varit utsatta för attack.
Robert Balcom och Johan Nyholm tror att ett hårdnande samhällsklimat med fler gängrelaterade skjutningar och stegrande psykisk ohälsa är bidragande orsaker till utvecklingen.
– Den allmänna respekten mot oss har minskat, vilket är en avspegling av samhället. Förr tog man till knytnävarna, nu skjuter folk varandra. Råheten finns överallt. En gång när vi skulle hämta en avliden person på tågspåret började människorna runtomkring filma händelsen med sina mobiltelefoner. Visa mer respekt! ryter Johan Nyholm.
Ambulanspersonalen har gått självförsvarskurser och använder ibland skottsäker väst.
– Det skulle vi ha skrattat åt för tio år sedan. Men i takt med fler knivhuggningar och skottlossningar i samhället, finns möjligheten att vi skulle kunna hamna i utsatta situationer. Däremot har vi i Uppsala väldigt bra samarbete med annan blåljuspersonal och polisen avgör alltid om vi kan åka till platsen eller inte, förklarar Robert Balcom.
Plötsligt börjar deras larmtelefoner att pipa. Inne i ambulansen tickar klockan som lyser rött.
Jörgen Lundälv, författare till forskningsrapporten från Umeå universitet, har studerat frågan om olyckor och risker inom ambulanssjukvården i två decennier. Det har utmynnat i tre rapporter. Han är förvånad över resultaten i den senaste studien.
– De nya riskerna, med stenkastning och barrikadering, har jag inte sett tidigare. Det är ett misslyckande för hela samhället. Vi har en blåljuslagstiftning i Sverige som ska garantera säkerheten för blåljuspersonal, ändå har man nästan accepterat att det här är ett fenomen som förekommer, säger han.
Johan Nyholm kör 160km/h och sirenerna är igång. Larmet gäller en person med bröstsmärta på landsbygden.
– Det är frågan om sekunder och då måste du bli en robot och bara köra, säger han.
När händelsen är avklarad tecknar Emanuel Pettersson den nattens första journal.