Alva hade biljett – blev ändå snuvad på konserten

Trängseln på Flustret gjorde att Alva Eriksson, 18 år, fick köa istället för att se den efterlängtade konsert som hon trodde sig ha köpt biljett till. Men att få tillbaka pengarna är ändå inte självklart, enligt konsumentrådgivaren.

Alva Eriksson, 18 år, och hennes kompis missade den efterlängtade konserten med Tjuvjakt på grund av trängseln på Flustret.

Alva Eriksson, 18 år, och hennes kompis missade den efterlängtade konserten med Tjuvjakt på grund av trängseln på Flustret.

Foto: Privat

Uppsala2022-05-06 17:00

På förra fredagens kvalborgsfest på Flustret spelade hiphopgruppen Tjuvjakt. Alva Eriksson hade köpt biljetter till konserten och klubbkvällen i förväg. Insläppet till spelningen var 22.00 – men trots att Alva och hennes kompis var på plats 20 minuter före insläppet fick de stå i kö i en och en halv timme.

undefined
Trängseln på Flustret ska enligt uppgift ha varit så påtaglig att det var svårt att både andas och ta sig fram.

– När vi till slut kom in var det så trångt att vi inte lyckades ta oss upp för trappan till övervåningen där konserten var. När jag messade med några andra kompisar som var där uppe skrev de att det var så trångt framför scenen att det inte gick att andas. 

Eftersom Alva Eriksson och hennes kompis inte lyckades tränga sig upp i trappen missade de konserten med idolerna Tjuvjakt som hon betalat 250 kronor för att se.

undefined
När hiphopbandet Tjuvjakt spelade på Flustret var det sådan trängsel att vissa varken såg eller hörde bandet.

– I stället fick vi vara nere på dansgolvet och vänta på våra kompisar utan att varken se eller höra något av konserten. Sedan fick vi köa en timme för att få ut våra jackor. Det var så trångt att en tjej fick en panikattack.

– Jag känner mig besviken. Uppsalabandet Mares spelade samma kväll, hade jag vetat det här hade jag ju gått och sett dem i stället, säger Alva Eriksson.  

undefined
Alva Eriksson, 18 år, och hennes kompis missade den efterlängtade konserten med Tjuvjakt på grund av trängseln på Flustret.

Flustrets ägare Magnus Björkegren anser inte att de släppt in för många människor. 

– Tjuvjakt var en del av "kvalborgsbonanza". Vi har flertalet tidigare år på kvalborg haft uppträdande med ungefär lika många besökare utan att vi upplevt missnöje.

Vad har du att säga till Alva som nu missade sina idoler?

– Tanken är inte en renodlad konsert, utan att skapa en fetare nattklubbsupplevelse med två dansgolv DJ:s, flera barer och en akt. Men vi kommer självklart att försöka förbättra det till nästa gång vi har något liknande och bland annat titta på möjligheten att ha akten i en annan del av lokalen. 

undefined
Flustrets ägare Magnus Björkegren anser att de inte agerat fel när personer som köpt biljetter till konserten med Tjuvjakt inte lyckades se eller höra bandet.

Enligt uppgift var det så trångt att en tjej fick en panikattack? 

– Vid framförallt scenen kan det bli trångt. Därför hade vi vakter avsatta för säkerheten. Om de bedömer att det är farligt så avbryts spelningen givetvis. Några personer som hamnade precis framför scenen fick enligt rutinen hjälp därifrån. Men vi hade inte fler besökare än tillåtet, vilket är 1150 gäster.

Marknadsföreningen var väldigt fokuserad på Tjuvjakt. Det är svårt att förstå att man kan köpa en biljett och inte få se dem. Hur ser du på det?

– Vi tar så klart med oss det och får bli tydligare i vår kommunikation.

Enligt Sandra Mansour, konsumentrådgivare på Uppsala kommun, saknas det särskilda regler för vad som ska gälla vid köp av konsert- eller evenemangsbiljetter. Man får därför utgå vad som anges i avtalet och vad som följer av allmänna avtalsrättsliga principer. Den grundläggande principen är att avtal ska hållas.

– Innan man köper en biljett är det då viktigt att ta reda på vad arrangören anger ska ingå i biljetten. Säljer en arrangör biljetter till ett evenemang där tillgång till olika delar erbjuds så bör konsumenten få tillgång till dessa delar, säger Sandra Mansour.

Om det inte finns någon garanti för att man får tillgång till alla delar, till exempel för att det finns ett begränsat antal platser, behöver det framgå att arrangören reserverat sig för det.

– Om arrangören har sålt biljetter till evenemang där tillgång till olika delar erbjuds och inte gjort någon reservation, kan man argumentera för ett prisavdrag för den del man inte får tillgång till.

När du köper biljett

När det gäller köp av konsert eller evenemangsbiljetter säger avtalsrättensrättliga principer att båda parter som sluter ett avtal ska fullgöra sin del. Köparen ska betala och säljaren ska ge det som står på biljetten.

Som konsument är det därför viktigt att titta noga på vad det är man köper. Säljer en arrangör ett evenemang med olika delar som ingår ska du som konsument ha tillgång till alla delar. 

Om det inte finns någon garanti för att allt ska ingå behöver arrangören reservera sig för det. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!