Alundafamilj hjälper skolbarn i Kina

Sedan 2001 har Albin Geijer från Ramhäll, någon mil öster om Alunda, samlat in pengar till den fattiga och otillgängliga byn Pingtuan i södra Kina. Nu får 130 barn och ungdomar gratis skolgång.

Uppsala2005-09-04 00:00
- Insamlingen har hittills gett bortåt 70 000 kr, främst från vänner och bekanta, berättar Albin Geijer som startade projektet tillsammans med sin hustru Xinya Lu.
Det kanske inte låter som en förmögenhet men i den fattiga provinsen Guizhou får man mycket för sådana summor. Än så länge har pengarna räckt till skolavgifter för drygt 100 lågstadieelever, 20 högstadieelever och till avgifter för byns första gymnasist. Dessutom har man kunnat köpa in böcker, bänkar, nya svarta tavlor till klassrummen och sängar till högstadieeleverna, som studerar i en närbelägen stad.
Barnens skolgång har också fört med sig andra utvecklingar i det lilla samhället. När allt fler barn behövde kunna läsa läxor på kvällarna tvingades de lokala myndigheterna 2003 att dra elektricitet till byn. Nu finns även en gemensam tv där byborna kan se på utbildningsprogram om till exempel odling och jordbruk.

Barnens skolgång
Det var under arbetet med en uppsats om fattigdomsbekämpning i Kina som idén om en insamling föddes hos Albin Geijer. Han kom i kontakt med Pingtuan genom Xinyas svåger, som arbetar med utvecklingsfrågor hos de lokala myndigheterna. Sin hustru mötte han under en av sina resor i Kina. Hon kommer från en by inte långt från Pingtuan och liksom dess invånare tillhör hon ett av Kinas minoritetsfolk, dongfolket.
En orsak till fattigdomen i Pingtuan är dess geografiska läge. För att komma dit måste man gå i två timmar längs smala stigar över bergen. Det finns nämligen inga bilvägar. En annan orsak till bybornas svåra livssituation är att de lever nästan uteslutande av jordbruk. Men jorden är inte bördig och markytan är inte tillräcklig för de 600 invånarna.
Medelinkomsten i Pingtuan ligger runt 240 kr per år och vuxen och skolgången för en elev kostar en familj drygt 100 kr om året. År 2001 gick därför bara en tredjedel av barnen i skolan.
- Varje krona som samlas in går till barnens skolgång, försäkrar Albin Geijer.
Men det är inte helt problemfritt att skänka pengar.
- Om insamlingen börjar gå dåligt framöver, så att vi inte kan fortsätta hjälpa till i samma utsträckning, kan vår kontaktperson komma att anklagas för korruption. Det är också viktigt att bidragen inte tas för givet, utan att det finns vissa krav på motprestation.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om