Alt fler förlorar a-kassan
Allt fler arbetslösa råkar ut för att arbetsförmedlingen ifrågasätter deras rätt till a-kassa. Allt fler förlorar också hela eller delar av a-kassan. I Uppsala län leder två av tre ifrågasättanden till sanktioner från a-kassan, visar statistik från Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF).
År 2000 ifrågasattes rätten till a-kassa för knappt 3 000 arbetslösa. I år kommer över 6 500 att få a-kassan prövad att döma av siffrorna för det första kvartalet. Uppsala län ligger lågt i förhållande till antalet arbetslösa men närmar sig de andra länen efter en fördubbling av ärenden i fjol.
— Skälet är att myndigheterna fokuserat på att sökintensiteten ska öka. Att de arbetssökande följer reglerna och söker och tackar ja till erbjudanden, säger Christer Danielsson, utredare på länsarbetsnämnden, Uppsala län.
Uppsala län i topp
Omkring sex av tio som ifrågasätts får också indragen a-kassa, visar IAF:s siffror. Uppsala län ligger här i topp med nästan 70 procents "sanktionsgrad".
Denna redovisning bestrids dock av a-kassornas samorganisation (SO) som menar att vissa ärenden måste räknas bort, att sanktionsgraden i själva verket är över 80 procent i landet.
Det finns i huvudsak två skäl till att arbetslösa tackar nej till jobb eller utbildning. Antingen har man ett begränsat yrkesval, man tar inte vilket jobb som helst. Eller så är man geografiskt begränsad, man tar inte jobb var som helst. I det senare fallet kan tillgången eller bristen på kommunikationer spela en avgörande roll.
— Vi har 100-dagarsregeln som säger att man kan vara begränsad i sitt sökande i 100 dagar.
— Sedan måste man vidga sitt sökande, antingen genom att söka det jobb man vill ha över landet eller genom att söka många typer av jobb där man bor.
Annars kan man bli ifrågasatt av arbetsförmedlingen. Den arbetslöses a-kassa utreder och beslutar om sanktioner.
Många kriterier
Det finns ett stort antal kriterier uppställda om vad som är rimliga krav på den arbetslöse, vad man måste tacka ja till och när man har rätt att säga nej. Till sist är det ändå de ansvariga på arbetsförmedlingen och a-kassan som bedömer vad som är rimligt i varje enskilt fall.
— Varje ärende är unikt och det går inte att ställa upp regler som är heltäckande, säger Christer Danielsson.
En anledning till att fler ifrågasätts kan vara att fler högutbildade kommit ut i arbetslöshet på 2000-talet, till exempel inom it-sektorn. Viljan att söka jobb brett har minskat då man anser sig vara kvalificerad för en viss typ av arbete.
UNT-fakta
Ifrågasättanden från arbetsförmedlingen
Riket Länet
2001 3 569 45
2002 4 035 37
2003 5 243 86
Regler för a-kassan
Den som är arbetslös och tackar nej till arbete, utbildning eller praktikplats utan godtagbara skäl förlorar 25 procent av a-kasseersättningen i 40 dagar. Tackar man nej en andra gång försvinner ytterligare 25 procent och vid ett tredje nej hela a-kassan.
För att på nytt få rätt till a-kassa måste man uppfylla ett nytt arbetsvillkor, arbeta eller gå en utbildning i sex månader.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!