Almi får invandrarkonsulent
Vad är det för skillnad mellan en företagare med utländsk bakgrund och en svenskfödd?- I grund och botten har alla samma problem. Men det handlar om ifall man har 37,8 graders feber eller 41 grader, säger Yasin Dekin, invandrarkonsulent inom Almi Företagspartner AB.
Foto:
Men Yasin Dekin står inför den grannlaga uppgiften att tala om för alla utlandsfödda i länet att han finns, att det finns hjälp att få, att skapa en fungerande helhet av den nyinrättade tjänsten som invandrarkonsulent på Almi Uppsala. Som sagt, det finns lättare feber och det finns högre.
Nu är han ingen nykomling precis. Under sin tid som konsult i Gävle hade han bland annat till uppgift att intervjua 250 företagare med utländsk bakgrund.
- Jag fick bäst kontakt med dem som har turkisk bakgrund, eftersom jag kan språket. Mina föräldrar är födda i Turkiet och jag har själv gått fem år i skola i Istanbul. Svårast var det att bygga kontakter med företagare från Sydostasien, säger han.
För att komma över de språkliga barriärerna anställer Almi nu över landet rådgivare av olika bakgrund. Tillsammans ska rådgivarna i alla län täcka in en stor del av språkgrupperna och kunna ta hjälp av varandra, har man tänkt.
Under sin tid i Gävle upptäckte Yasin Dekin gemensamma drag hos företagarna med invandrarbakgrund. Som valet av branscher.
- Det är mycket inom service, restaurang och butik. Och så frisörer som är starkt i kommande.
De flesta lär upp sig som företagare inom den egna etniska gruppen. Där hämtar man också den personal som anställs. Det fungerar bra på en lägre nivå men kan också skapa låsningar för den som vill att företaget ska växa.
- Det kan bli ett avstånd till det övriga samhället. Många har fortsatt samma problem med skattesystemet och annan information där språket blir ett hinder.
Det största problemet för en nyföretagare med utländsk bakgrund är ändå finansieringen, att man behöver pengar för att komma i gång.
- I gruppen finns en stor arbetslöshet. Dessutom äger man sällan något att sätta som säkerhet vilket gör att banklån inte blir en framkomlig väg, säger Yasin Dekin.
Almi har knappast miljoner att kasta in, men lite kan man bidra med. Och det viktigaste av allt är att man kan få hjälp med att bygga nya nätverk.
- Almi har gjort försök med grupper där hälften är svenskfödda och hälften har en annan bakgrund. Det har blivit lyckat då alla har mycket att lära av varandra. Svenskfödda företagare är oftare mindre riskbenägna och kan behöva en knuff för att ta chansen.
Nätverksbyggande kommer att uppta en stor del av Yasin Dekins arbetstid, tror han. Det är också bestämt att han kommer att finnas en dag i veckan på Nyföretagarcentrum på Företagslotsen i centrala Uppsala.
- Det finns många vägar att gå. Jag ska söka kontakt med invandrarorganisationer, jag kommer att gå via Sfi (Svenska för invandrare)-grupper och arbetsförmedlingen. Samt förstås besöka alla de företag som finns.
- Jag ser också fram mot att jobba mot universiteten, de högutbildade samt utbytesstudenter, säger Yasin Dekin.
Almichefen i Uppsala, Håkan Dahlgren, är övertygad om att den nya rådgivningen blir en framgång.
- Behovet finns, men vi har haft svårt att nå ut till dessa grupper. Med Yasin Dekins kompetens och det här upplägget finns förutsättningar för att lyckas, säger han.
UNT Fakta Almi
Det finns ett behov av vissa offentliga insatser för företag, där marknaden inte räcker till för att skapa tillväxt. Grunden för Almis uppdrag är behovet av kompletterande finansiering och affärsutveckling som främjar näringslivets tillväxt. Almi Företagspartner AB ägs av staten och är moderbolag i en koncern med 21 dotterbolag som ägs till 51 procent av moderbolaget. Övriga ägare är landstingen, regionala styrelseorgan och kommunala samverkansorgan. Antalet anställda är cirka 450.
UNT Personligt
Namn: Yasin Diken.
Ålder: 31 år.
Bor: Vårberg söder om Stockholm, född i Helsingborg.
Bakgrund: Civilekonom. Konsult på IFS rådgivningscentrum.
Aktuell: Sedan 2 april på tjänsten som konsult med inriktning på företagare med invandrarbakgrund på Almi Uppsala
Namn: Yasin Diken.
Ålder: 31 år.
Bor: Vårberg söder om Stockholm, född i Helsingborg.
Bakgrund: Civilekonom. Konsult på IFS rådgivningscentrum.
Aktuell: Sedan 2 april på tjänsten som konsult med inriktning på företagare med invandrarbakgrund på Almi Uppsala
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!