"Allvarligt läge för Akademiska"

Under måndagen kallade sjukhusdirektör Marie Beckman Suurküla personalen på Akademiska till ett stormöte. På dagordningen stod mångmiljonunderskottet.

Foto: Robert Henriksson

Uppsala2009-06-08 17:19
- Vi har en svår uppgift framför oss. Varje anställd och varje beslut är viktigt för att vi ska klara detta, säger Marie Beckman Suurküla.
Marie Beckman Suurküla ser det ekonomiska läget för Akademiska sjukhuset som fortsatt allvarligt. Sjukhuset har en svår tid framför sig. Samtidigt som befolkningen blir äldre och vårdbehovet väntas öka, kämpar sjukhuset med underskott på 223 miljoner kronor.
- Sjukhuset har i uppdrag att få en ekonomi i balans vid årets slut. Som det ser ut nu är det långt dit. Jag tror att alla som arbetar på sjukhuset är djupt bekymrade och oroade, säger sjukhusdirektören.

Syftet med stormötet var i första hand att informera sjukhuspersonalen om det ansträngda ekonomiska läget, men även att uppmana dem om att dra sitt strå till stacken.
- Det är viktigt att alla är medvetna om situationen och arbetar tillsammans, säger Marie Beckman Suurküla.
Anledningen till det akuta underskottet är framför allt en kombination av minskade skatteintäkter och vårdköp från andra landsting. Enligt sjukhusets årsprognos kommer riks- och regionintäkterna minska med 70 miljoner kronor.
- Vi sliter med det. Att de inte har köpt lika mycket vård beror framför allt på att de inte heller har råd och då försöker hitta lösningar på hemmaplan, säger Marie Beckman Suurküla.

Landstinget i Uppsala län måste minska sina kostnader med 400 miljoner kronor till 2011. Akademiska sjukhusets sparbeting är 150 miljoner kronor bara i år. Klarar inte sjukhuset uppgiften kan bland annat dess status som universitetssjukhus hotas enligt Marie Beckman Suurküla.
Agneta Wiberg som är ordförande för Vårdförbundet i Uppsala län var med på mötet. Hon tycker att besparingsåtgärderna som gjorts hittills haft fel inriktning.
- Alla förslag som kommer drabbar det direkta vårdarbetet. Det får inte bara bli besparingar på vårdgolvet. Man kan inte bara operera och operera och sedan inte ha någon som tar hand om patienterna efteråt.

Agneta Wiberg är även bekymrad över att arbetsgruppen som landstingsledningen lovat att tillsätta, där fackliga representanter ska ingå, ännu inte kommit i gång.
Anna Rask Andersen, som är huvudskyddsombud för läkarna på Akademiska sjukhuset och ordförande i Upplands allmänna läkarförening, fortsätter i sin tur att efterlysa tydligare riktlinjer från politikerna.
- Det är bedrövligt. Beslut tas över personalens huvuden. Vi önskar besked om vilken vård som ska tas bort. Politikerna måste prioritera. Vi kan inte säga "nej tyvärr vi har inga pengar, du får inte komma hit med din hjärtinfarkt".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om