Allvarliga brister på fiskföretag
Många företag som tillverkar fiskprodukter har dålig livsmedelshygien. Det slarvas med märkningen vilket gör att produkterna utgör en allvarlig risk för allergiska personer.
Livsmedelsverket inledde för två år sedan en intensifierad kontroll av landets drygt 300 små och mellanstora fiskföretag. Det rör sig om allt från små rökerier till lite större anläggningar där man tillverkar olika fisk- och skaldjursprodukter. Kontrollerna genomförs vid så kallade normerande inspektioner.
Det är kommunerna som är ansvariga för tillsynen av företagen. För att följa upp hur det arbetet sköts genomför Livsmedelsverket normerande inspektioner.
— Vi ser att det varierar väldigt mycket i hur företagen fungerar. En del har bra lokaler men samtidigt en dålig egentillsyn. Man saknar rutiner för att ta reda på vilka faror som finns med produktionen och man har inte tänkt igenom dessa. Åter andra har kanske gjort detta, men i stället så följer de inte upp till dessa av andra skäl, säger Ulla Nordström, chef för enheten för inspektioner vid Livsmedelsverket.
Allvarliga avvikelser
Ett stort antal allvarliga avvikelser har hittats på företagen. Det är inte ovanligt att företagen inte tar ut några referensprover. Detta ska bland annat göras för att bäst före-datum ska kunna fastställas. I några fall existerade inte angivande av bäst före-dag.
På många företag är egenkontrollen dålig. Temperaturmätning förekommer inte trots att fisk betraktas som ett mycket känsligt livsmedel. Företagen genomför inte alltid provtagning av varorna som de ska. Man saknar övervakning av vattnet som används i tillverkningen.
På flera anläggningar är utrustningen smutsig och inte rengjord på länge. Det finns mögel och nedfallande färgflagor i taket på några anläggningar. Personalens klädsel är inte tillfredsställande. Handhygien kan inte skötas eftersom utrustning för att tvätta händerna grundligt saknas. På ett ställe var tvättstället så belamrat att det inte kunde användas.
— Det finns en mängd problem med fiskhantering. Inte minst därför att det är en riskfylld hantering eftersom produkten i sig är känslig, säger Ulla Nordström.
På några ställen förvaras och bereds färsk och beredd fisk tillsammans.
- Då finns det finns risk för att bakterier kan komma över till den andra produkten. Rå fisk kan innehålla bakterier. Vi vet också att det förekommer listeriabakterier i rökta och gravade produkter.
"Väldigt förödande"
Bristfällig märkning av produkterna har konstaterats. På ett par anläggningar kunde man konstatera att bland annat äggvita som är en känd allergen inte fanns med på ingredienslistan. I ett annat fall ingick majonnäs i en produkt men ingenstans angavs innehållet i denna.
— Dålig märkning kan vara väldigt förödande och farlig om det är allergener det rör sig om.
I något fall angavs felaktig artnamn på fisken. Även uppgiften om fiskens ursprung var fel.
Kommunerna får också kritik av Livsmedelsverket som bland annat anser att inspektionerna i många fall sker allt för sällan.
— Vissa företag har inte haft någon inspektion på två år. Det är för sällan. Riktlinjen är att en sådan ska göras årligen.
Kommunen följer inte heller upp tidigare påtalade brister. Det händer också att man inte dokumenterar felaktigheter och inte tar ut tillsynsavgifter. Vi begär därför in rapporter från kommunernas nämnder där vill ha besked om vilka åtgärder de har vidtagit, säger Ulla Nordström.
Livsmedelsverket kommer under hösten att genomföra ytterligare ett tiotal inspektioner. Under senare delen av året kommer också representanter för EU-kommissionen att under en veckan genomföra inspektioner av ett antal svenska fiskanläggningar. Vilka anläggningar det rör sig om och vad som ska granskas känner Livsmedelsverket inte till.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!