Arbetsmiljöverket kräver nu att Uppsala kommun åtgärdar bristerna före den 30 september.
Per Pettersson, grundskolechef i Uppsala anser att kritiken är obefogad.
— Visst kan vi bli bättre på vissa områden. Men när det gäller till exempel frågan om rektorernas resurser så finns dessa. Jag ställer mig frågande till Arbetsmiljöverkets kritik. Vidare har rutinerna förändrats för olycksrapporteringen det senaste året. Vi har byggt upp ett inrapporteringssystem som fungerar bra. Och handlingsplaner för att förbättra arbetsmiljön existerar, säger Per Pettersson.
Otydlig ansvarsfördelning
Ingrid Blomquist på Arbetsmiljöverket anser dock att det finns anledning för kommunen att se över förvaltningens ansvarsfördelning.
— Det har funnits otydligheter i vem som har ansvar för vad. Rektorerna har fått många arbetsuppgifter och befogenheter men inte resurserna för att klara av dem. Det har saknats kompetens inom till exempel brandskyddsfrågorna på vissa skolor. Kommunen har delegerat ansvar till personer men inte tillhandahållit den utbildning som krävs, säger Ingrid Blomquist.
— Vidare är kommunens rutiner för hur arbetsmiljön ska förbättras på skolorna otydliga.
Det är inte första gången som Arbetsmiljöverket finner allvarliga brister i arbetsmiljön för elever och lärare i Uppsala. I juni riktade man kritik mot de farliga slöjdsalarna i kommunen och förra året fick flera skolor kritik för att de inte hade tillräckliga handlingsplaner och rutiner för att hantera de vålds- och hotsituationer som uppstod.