Allvarliga brister i Ica-butik
Vid en inspektion nyligen i Ica Långhundra lanthandel i Husby-Långhundra fann miljökontoret en lång rad brister. Nu vill myndigheten förbjuda all manuell hantering av oförpackat kött, charkvaror, andra kylvaror och även bake-off. Knivsta kommun beslutar i frågan i dag, onsdag.
Butiksansvarig kunde inte visa upp dokumentation över temperaturkontroller av kylar och frysar, städutrymme saknades, städutrustning fanns på lagret och kemikalier stod i charken. Obligatoriskt förrum till toaletten fanns inte. Även omklädningsrum saknades och personalen bytte om i butiksägarens bostad.
— Vi påpekade flera allvarliga brister. Livsmedelshygienen är inte godtagbar. Men bristerna var inte så stora att det fanns skäl att stänga butiken, säger Karin Svensson, livsmedelsinspektör vid miljökontoret i Uppsala som på Knivsta kommuns uppdrag ansvarar för livsmedelstillsynen.
Kraftigt eftersatt
Något godkännandebevis för verksamheten kunde inte uppvisas.
— Detta ska finnas i lokalen. Att lokalen är godkänd för länge sedan gör ärendet komplicerat. Men trots det måste givetvis bestämmelserna om hanteringen följas.
Förra gången miljökontoret besökte butiken var 1999, och den gången tittade man enbart på egenkontrollen och ingen regelrätt inspektion genomfördes.
Även handfat saknades och handtvätt gjordes vid en diskbänk som också användes för diskning och urtappning av städning. Underhållet i lokalerna var kraftigt eftersatt. Tillfredsställande förvarings- och beredningsutrymme för grönsaker och rotfrukter saknades.
Livsmedelshanteringen var bristfällig i flera avseenden. En köttfärskvarn och en bandsåg för styckning var olämpligt placerade. Vissa charkvaror förvarades för varmt i butiken. I prickekorv uppmättes +14 grader.
Rengöring och ordning i vissa utrymmen ansågs vara bristfälliga. Golvförvaring förekom och ovidkommande föremål fanns i lokalen. Golven på lagret och väggen bakom köttkvarnen var bristfälligt rengjord.
Prinskorv som förvarades i en frysdisk saknade hållbarhetsmärkning och förvaringsanvisning. Sammantaget var bristerna så stora att det är olämpligt med manuella mathantering i lokalerna. Miljökontoret kräver också att en rad andra åtgärder vidtas för att förbättra livsmedelshygienen.
— Det är mycket viktigt att den manuella hanteringen sköts på rätt sätt eftersom det handlar om känsliga varor säger, Karin Svensson.
Zorina Rüdén har drivit butiken i 20 år.
Mycket kritisk
- Jag ifrågasätter många av miljökontorets synpunkter. Till exempel de om handfat och förrum. Dessutom kräver de omklädningsrum till personalen. I dag byter personalen om hemma hos mig, eftersom jag har bostaden intill butiken. De har lunchrummet i mitt kök. Med alla de nya kraven är det bara att lägga ned verksamheten. Jag är fruktansvärt kritisk till hur miljökontoret har agerat mot mig.
Zorina Rüdén har bestämt att hon omedelbart ska sluta med att hantera kött, chark- och kylvaror. Däremot kommer hon att göra en ansökan om att få fortsätta med bake-off.
— Det återstår hur jag ska klara verksamheten, och vad kunderna tycker. Men jag tycker att miljökontoret borde ha kommit för länge sedan och klagat om det nu är så dåligt som de påstår, säger Zorina Rüdén.
Bygg- och miljönämnden i Knivsta kommun ska vid ett sammanträde i dag, onsdag, besluta om viss hantering av färskvaror ska förbjudas i affären.
Upphör med manuell hantering
Enligt Hannes Vidmark, samordningsansvarig vid miljökontoret i Uppsala, kom på tisdagen ett brev från butiksägaren till myndigheten där hon meddelar att den manuella hanteringen ska upphöra.
— Har man tagit ett sådant beslut finns det ju inget själv för nämnden att besluta om ett förbud, säger Hannes Widmark.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!