Allvarlig kritik efter våld mot 15-åring
En funktionshindrad flicka har av personalen på ett av Uppsala kommun korttidshem tvingats att lägga sig på golvet med ansiktet nedåt 14 gånger på drygt en timme. Detta har dessutom upprepats ett stort antal gångerde senaste sju åren.
— Jag blir bestört och förvånad över att det här kan förekomma, säger Maria Knight, socialkonsulent på länsstyrelsen, som nu riktar allvarlig kritik mot Uppsala kommun på flera punkter.
När flickan kom till korttidsboendet 1999 var hon tio år.
— Då var nedläggningarna mycket vanligt förekommande, sedan har de blivit mer ovanliga, säger Maria Knight.
Föräldrarna gjorde i juli en anmälan efter att flickan tvingats till golvet. En ur personalen tryckte sitt knä mot hennes stjärt, medan en annan höll hennes händer bakom ryggen. Detta hände fem gånger den dagen. Efter att sedan ha vägrat gå till skolan kördes hon dit med taxi och lyftes ur av personal, visar länsstyrelsens granskning.
Åtgärder som innebär tvång eller frihetskränkningar ska bara kunna komma i fråga när liv eller hälsa hotas. Inte vid ett enda tillfälle har sådan fara förelegat och tekniken har använts på ett slentrianmässigt sätt, skriver länsstyrelsen.
Inte okej med olaga våld
Nedläggning är en vedertagen metod enligt det yttrande som lämnats av Uppsala kommuns produktionsnämnd, som driver korttidshemmet.
— Självklart är det inte okej med olaga våld. Vi talar om att akut bryta negativa beteenden, säger Birgitta Fahlgren-Sylvén, chef för stöd till funktionshindrade.
Används metoden när det inte är fara för liv och hälsa?
— Inte generellt, men i samråd med föräldrar kan den användas, säger hon.
Länsstyrelsen uppger att flickan inte har fått stöd för att bearbeta känslor av kränkning och ingen har frågat henne hur hon upplevt nedläggningarna. Det som dokumenterats är att hon bett om ursäkt för sitt dåliga beteende.
I nämndens yttrande slås fast att det som syftar till att ändra ett oönskat beteende inte kan betraktas som kränkande.
— Det här är kanske en olycklig formulering. Ingen kan uttala sig om vad någon annan upplever som kränkande, säger Birgitta Fahlgren-Sylvén.
Varför har då inte personalen frågat flickan hur hon känner sig?
— Jag kan inte gå in på det aktuella fallet.
Hemmets personal har inte fått extern handledning sedan 2000. När ny personal har anställts har de övat nedläggning på varandra.
— Det låter mycket, mycket underligt, säger Birgitta Fahlgren-Sylvén.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!