Allvarlig hästsjukdom på ridklubb

En häst hos Lurbo Ridklubb har drabbats av kvarka. Den är för tillfället isolerad och ridklubben har vidtagit åtgärder för att minimera risken att fler hästar smittas.

Lurbo Ridklubb har drabbats av kvarka.

Lurbo Ridklubb har drabbats av kvarka.

Foto:

Uppsala2016-07-13 09:20

Kvarka är en sjukdom som finns bland hästar och symptomen kan till exempel vara hög feber och andningsproblem.

– Det kan vara en allvarlig sjukdom. Det finns exempel på allt från att hästen snabbt blir sjuk och avlider men det finns även symptomlösa smittbärare. Men jag vill understryka att oftast så klarar sig hästarna, säger Karin Bergström, biträdande statsveterinär vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

I samband med att Lurbo Ridklubb köpte in två nya hästar i slutet av juni så upptäcktes det att en av dessa bar på sjukdomen. Symptomen som hästen uppvisade var feber.

– Det är jättejobbigt det som har hänt, ingen vill ha kvarka. Samtidigt så är jag tacksam att det händer nu när vi inte har någon verksamhet, det minskar risken att någon för smittan vidare mellan hästarna, Alexandra Eriksson, verksamhetschef vid Lurbo Ridklubb.

Föreningen har satt upp varningsskyltar vid hagen för att inte personer ska föra smittan vidare. Den drabbade hästen har isolerats från övriga djur och uppges nu ha varit symtomfri i en och en halv vecka.

– Det upptäcktes direkt och vi kunde snabbt isolera hästen från de andra. Vi har rutiner för hur vi tar emot nya hästar och hur vi ska hantera situationen om det är så att någon av dem bär på en smitta. Förhoppningsvis gör det att vi klarar oss undan med en häst med lindriga symptom, säger Alexandra Eriksson.

SVA uppger att 53 stall i snitt har drabbats av ett kvarkautbrott mellan åren 2005 och 2014.

– Det är ganska vanligt tyvärr. Hästar tävlar och reser mer än något annat djur vilket gör att smittrisken blir hög och det finns inget vaccin mot det här, säger Karin Bergström.

Alexandra Eriksson menar att smittan har ökat i Sverige de senaste åren.

– Det är första gången vi har fått det. Men under det senaste åren har det poppat upp här och där i landet. Tidigare var det större utbrott men i och med att folk uppmärksammat det så har rutinerna blivit bättre och det har lett till att det inte sprids lika lätt mellan hästarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!