Allvaret börjar i gruvan
Den första skopan järnmalm lämnar Dannemora gruva i bästa fall om två år. Men redan på fredag kan de två huvudägarna i Dannemora mineral AB göra ett mångmiljonklipp - åtminstone på papperet.
Lennart Falk vill återuppta driften i Dannemora.
Foto: Jörgen Hagelqvist
Behålla eller sälja. Det blir frågan för de sammanlagt 1 800 nya aktieägarna i Dannemora mineral AB. Med tanke på att den övertecknades sju gånger är det inte osannolikt att aktien, som tecknades för 61 kronor, går upp direkt vid introduktionen på First North-listan på fredag.
För Lennart Falk, en av de två grundarna och huvudägarna i Dannemora mineral AB, är det viktigaste dock att man nu fått en förstärkning av bolagets kassa som gör att projektet kan gå vidare.
- Nu börjar allvaret. Nu kan vi arbeta strukturerat med de saker som kostar pengar att genomföra.
En mindre del av det kapital som emissionen inbringade kommer att gå till nya prospekteringar i Norduppland. Men huvuddelen ska investeras i järnmalmsprojektet. Närmast ska en fördjupad studie av kostnaderna för projektet färdigställas.
- I princip varenda skruv och mutter ska med, säger Lennart Falk.
Det andra som står på tur är att tömma gruvan i Dannemora på 3 miljoner kubikmeter vatten.
- Mot slutet av sommaren hoppas vi att utrustningen ska vara installerad så att vi kan börja med uppumpningen.
Det var inte brist på malm utan brist på lönsamhet som gjorde att SSAB stängde Dannemora 1992. Så när det till synes omättliga stålsuget från Kina fick malmpriserna att skjuta i höjden efter millennieskiftet var det bara en tidsfråga innan någon skulle börja intressera sig för den anrika gruvan igen.
Att det blev två entreprenörer i prospekteringsbranschen som kom först var mest en tillfällighet, säger Lennart Falk.
- Om inte jag hade lagt en inmutning i maj 2005 så hade det inte dröjt många månader innan hade någon annan gjort det.
Men först hann de, och nu är Lennart Falk och den andre huvudägaren, Nils Bernhard, goda för åtskilliga miljoner, enligt den värdering av företaget som gjordes inför emissionen. Kanske läge att sälja?
Lennart Falk skrattar lätt åt frågan. Faktum är att de inte skulle kunna ens om de ville.
- På inrådan från det företag som skött emissionen har en klausul införts som säger att vi huvudägare inte får sälja våra A-aktier förrän om ett och ett halvt år. Hela tanken är att det ska vara ett entreprenörsdrivet företag. Att vi är kvar som huvudägare är en garant för projektet.
Trots det är det med förväntan Lennart Falk ser fram mot börsintroduktionen.
- Det kommer att bli jättespännande att se hur marknaden tar emot det här papperet.
Dannemora mineral fick koncession för järnmalmsbrytning i Dannemora förra året. Går allt som det ska är den preliminära bedömningen att produktionen ska kunna starta i slutet av 2009. Men det finns flera osäkerhetsfaktorer.
- Det är oerhört långa leveranstider på de maskiner vi behöver. Om vi beställer en hiss som klarar 3 miljoner ton järnmalm per år kan vi få vänta två år på leverans.
Tillståndsprövningen i miljödomstolen är också svår att förutsäga. Den beräknas ta ett år, men kan förlängas av överklaganden.
Finns det något som skulle kunna gå snett?
- Skulle järnmalmspriset av någon anledning sacka ihop skulle projektet inte må så bra. En annan motgång skulle vara om villkoren från miljödomstolen blir så hårda att projektet inte går att genomföra.
Det var malmen som lockade smålänningen Lennart Falk till Norduppland. Men under projektets gång har ett engagemang för regionen som sådan vuxit fram. Han antyder att han gärna vill arbeta för att utveckla Dannemora-Österbybruksområdet den dagen han är klar med gruvprojektet.
- Jag känner oerhört mycket för den här delen av Uppland. Här finns en unik kombination av kulturarv, industriarv och makalös natur.
PERSONFAKTA
Namn: Lennart Falk
Ålder: 65
Bor: Danderyd
Familj: Hustru, tre söner
Bakgrund: Doktor i mineralogi. Har tidigare varit förste statsgeolog vid SGU. Grundade 1993 makadam-företaget Schweden Splitt AB
Intressen: Jakt, fiske, golf, sjöliv
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!