Alltid fel att generalisera

Vi talar om vänstermänniskor, vi talar om muslimer. Så uttryckte sig Göran Hägglund (KD) i söndagens debatt mot Mona Sahlin i SVT:s Agenda om hot och hatbrott riktade mot judar i Malmö. Det borde han inte ha gjort.

Håkan Holmberg

Håkan Holmberg

Foto: Pelle Johansson

Uppsala2010-03-10 00:01
Det är korrekt och väl dokumenterat att antisemitiska resonemang och påståenden ibland dyker upp i agitation från grupper långt ut på den politiska vänsterkanten - precis som många av antisemitismens starkaste motståndare också har sitt hemvist till vänster. Det är också korrekt både att det finns starka antisemitiska inslag i den extrema islamismens föreställningsvärld och att antisemitiska schabloner är ständigt närvarande i det offentliga livet i många muslimska länder - precis som det varit och ibland alltjämt är i länder i Europa.
Detta är något helt annat än att alla européer eller alla kristna kan beskyllas för ett historiskt eller alltjämt levande judehat eller att samma beskrivning skulle vara giltig för alla muslimer. Det är också något helt annat än att antisemitism enbart skulle kunna dyka upp på ett visst avsnitt av den politiska skalan.
Från Malmö rapporteras om hakkorsklotter i syfte att kränka eller skrämma judar - de som gjort det lär varken vara muslimer eller "vänstermänniskor". Och på debattsajten Newsmill skriver Seyfettin Balta från Bålsta att sekulära muslimer som han själv är lika utsatta som judar i Malmö för hets från extrema islamister. Hägglund gjorde det väldigt lätt för sig.

Länge rådde en standardföreställning, inte minst i Sverige, att en antisemit måste vara en person i uniform som skriker hysteriskt på tyska. Och att antisemitismen är den helt dominerande beståndsdelen i nazistiska och närbesläktade gruppers tankevärld behöver inte närmare bevisas.
Men att dessa grupper ibland fått gehör också i vidare kretsar beror på att det finns en "seg tankestruktur" eller ett antisemitiskt "bakgrundsbrus" som gör att vissa fördomar ständigt dyker upp på nytt och kan betraktas som åtminstone delvis rimliga av många människor, också sådana som aldrig skulle drömma om att stödja något ytterkantsparti. Bland de politiska ytterlighetsgrupperna har ofta antisemitismen blivit den länk som förenar extremister med i övrigt helt olika världsbilder.
De som fördömer antisemitism måste också vara mycket noga med att inte generalisera om andra.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om