Alltfler poliser är kvinnor
Alltfler kvinnor kommer in i det mansdominerade polisyrket. I den nuvarande aspirantgruppen på Uppsalapolisen är nio av femton polisaspiranter kvinnor.
Polisyrket är av tradition mansdominerat. Men så sakta börjar förändringar att ske. I dag är 23 procent av Uppsalas poliser kvinnor. När statistiken började föras 1996 var motsvarande siffra 15 procent. Av Sveriges totalt cirka 17 000 poliser är drygt 20 procent kvinnor enligt en mätning gjord i december 2004.
— Polisen ska spegla samhället och det består av 51 procent kvinnor. Vi har kommit en hyfsad bit på väg, men takten är för långsam, säger Göran Lindberg, länspolismästare på polismyndigheten i Uppsala.
Göran Lindberg ser mycket positivt på de senaste årens utveckling men upplever ändå att konservativa värderingar om män och kvinnor ligger i vägen. Fler kvinnor kommer in i polisyrket men väl inne kan en kvinnlig polis stöta på andra svårigheter än sina manliga kolleger.
- Män tenderar att på ett naturligt sätt få mer ansvar i en mansdominerad organisation som denna, vilket resulterar i att kvinnorna inte får någon möjlighet att visa framfötterna, säger Göran Lindberg.
Inom Uppsalapolisen finns flera kvinnliga chefer på högsta nivå. Men på mellanchefsnivå finns nästan bara män vilket gör problematiken tydlig.
— När chefstjänster på mellan nivå ska tillsättas får kvinnor argumentet emot sig att de inte har testats i mer ansvarsfulla situationer. Ofta har den som fördelar ansvar inte ens reflekterat över detta, säger Göran Lindberg.
På polismyndigheten i Uppsala är en jämn könsfördelning i polisens arbetsgrupper målet.
— Vi arbetar aktivt för att få mer balans i könssammansättningen. Policyn är att rekrytera personer av det kön som är underrepresenterat i snedfördelade arbetsgrupper, säger Jenny Engfors.
Könskvotering tillämpas dock inte. Samma krav ställs på alla poliser men när valet står mellan två lika välmeriterade personer kan könstillhörigheten få avgörande betydelse.
För att komma till rätta med könsobalansen och öka mångfalden efterlyser polishögskolan kvinnliga sökande och sökande med invandrarbakgrund. Den kull som ska börja nu i augusti består av 44 procent kvinnor. Detta är en högre andel än någonsin tidigare, under flera år har andelen kvinnor varit ungefär en tredjedel.
Ett argument som används mot kvinnliga poliser är det att yrket kräver mannens fysiska styrka.
— Att kunna föra en dialog är den viktigaste egenskapen hos en polis. De ytterst få situationer där styrka är avgörande går alltid att lösa, säger Göran Lindberg.
Till polishögskolan antas kvinnor på samma premisser som män. Dock finns viss skillnad vad gäller gränsen för godkänt i två av de fysiska delmomenten: koordination och kondition. I styrkeprovet gäller samma kriterier för kvinnor som för män.
Fotnot: Den halvårslånga aspiranttjänstgöringen är obligatorisk efter två år på polisutbildningen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!