- Jag har nog fått tre-fyra sådana här fakturor bara under det senaste året. Den här kom i förrgår och man skulle ha betalat två dagar senare. Det gäller att hålla ögonen öppna så att man inte går på det, säger Ingvar Hejninger, vd för familjeföretaget.
"Fakturan" på 3490 kronor som han nu fått var från företagsnamnet Skandinavisk Handelstjänst och gällde betalning för en påstådd marknadsföringsannons.
Enligt polisen har utskicken av olika typer av bluffakturor ökat kraftigt de senaste åren. Det handlar om en lukrativ bransch, bara förra året omsatte de falska fakturorna cirka en miljard kronor enligt branschorganisationen Svensk Handel. Ofta framgår det av fakturornas finstilta text att det i själva verket handlar om erbjudanden och inte några betalningskrav - men det är nog inte alla som lägger märke till det, tror Stefan Hamnstedt, biträdande chef på Uppsalapolisens ekobrottsrotel.
- Eftersom det handlar om så pass låga belopp kan de nog slinka igenom på de stora företagen. De små företagarna har oftast bättre koll på alla sina utgifter och det är många av dem som hör av sig till oss när de fått nya fakturor, säger han.
Hans bedömning är att problemet ökat betydligt också i Uppsala län.
- Det är fullständigt klart att det ökar. Blufföretagen har ofta köpt sina företagsnamn från gamla, seriösa bolag som sålts eller gått i konkurs. Sedan gör de såna här massutskick med jämna mellanrum, säger han.
Allt vanligare med falska fakturor
Att få falska fakturor med posten har blivit vardagsmat för många företagare. En av de senaste som fått påhälsning av bluffmakare är Ingvar Hejninger på Uppsalaföretaget Conrol Nordic.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!