Allt populärare att studera på nätet

11 procent av alla högskolestudenter läste i fjol på Nätuniversitetet. Intresset att studera via Internet har ökat snabbt. Men Uppsala universitet tvingas konstatera att det är en dyr utbildning.

Uppsala2005-11-16 19:20
De som läser på distans eller via Internet presterar nämligen mycket färre poäng per helårsstudier än studenter på plats i Uppsala. På de långa programmen har prestationsgraden under de senaste fem åren legat nära 90 procent, på fristående kurser nära 70 procent men på Nätuniversitetets kurser bara på drygt 40 poäng.
2003 var genomsnittet på Uppsala universitets nätkurser så lågt som 41 procent. 2004 steg siffran till 46 procent. Men det är fortfarande lågt. Det låga utbytet har universitetet givetvis med i bilden när kommande års kursutbud planeras. Med dagens anslagssystem förlorar universitetet mycket pengar om inte studenterna klarar sina poäng.

Alternativ till vanliga studier
Höstterminen 2004 erbjöd Uppsala universitet 94 olika kurser via Nätuniversitetet. Antalet studenter var drygt 5 500 och intresset har ökat snabbt. På ett år ökade studenterna med 57 procent. Då är allt omräknat till helårsstudier för jämförelsens skull.
Lantbruksuniversitetet har ett betydligt mindre kursutbud via Nätuniversitetet. Under 2004 var 23 kurser registrerade. Antalet studenter var också färre. I gengäld var prestationsgraden hela 95 procent på SLU, även här omräknat till helår.
Den stora ökningen av antalet nätstudenter på Uppsala universitet förklaras delvis av att många studenter har valt att läsa en del kurser på nätet som ett alternativ till sina vanliga studier. Men Nätuniversitetet har också lockat en hel del nya studenter, och det var också syftet när den här möjligheten inrättades för tre år sedan.

Flest nätstudenter på Gotland
I en färsk studie konstaterar Högskoleverket att Nätuniversitetet verkligen har breddat rekryteringen till högre utbildning. Många av de 37 900 personer, som i fjol läste på Nätuniversitetet, har arbetarbakgrund, är äldre, bor i glesbygd och har barn. På Nätuniversitetet finns ingen social snedrekryteringen. 31 procent av nybörjarna har arbetarbakgrund, precis lika stor andel som i den svenska befolkningen.
Högst andel nätstudenter har Högskolan på Gotland med 50 procent. Hälften av Gotlands högskolestudenter läser alltså via nätet.
Därefter följde Blekinge tekniska högskola med 45 procent och Mittuniversitetet med 37 procent. I botten låg Chalmers tekniska högskola i Göteborg och Handelshögskolan i Stockholm, som inte erbjöd någon nätundervisning alls. Uppsala universitet låg precis på riksgenomsnittet 11 procent, SLU på 2 procent.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om