190 personer väntar för närvarande på nya organ i Uppsala län, vilket är en kraftig ökning sedan 2008 då siffran låg på 84 stycken. Och även om landstinget i Uppsala län hör till de bästa i landet på att transplantera organ från patienter som avlider på intensivvårdsavdelningen, räcker det inte.
Fler donatorer behövs, menar Lars Bäckman, ansvarig för transplantationskirurgin på sjukhuset.
– Framförallt måste vi försöka få till stånd fler levande givare. Det förs också en etisk diskussion om att kunna ge döende patienter livsuppehållande behandling något extra dygn för att möjliggöra fler transplantationer. Men den frågan är mindre viktig totalt sett, säger han.
För en månad sedan riktade flera donationsansvariga läkare och sjuksköterskor runt om i landet skarp kritik mot Socialstyrelsens regler för vad som gäller i sådana fall. Ska man få vårda en döende patient för någon annans skull? Men Lars Bäckman anser att problemet snarare är en fråga för sjukhusen själva.
– Sjukhusledningen, också Akademiskas, skulle kunna se till att mer tid avlönas till donationsansvariga läkare. Här förs visserligen en diskussion och de har visat stort intresse och välvilja. Men det ekonomiska läget är kärvt.
Det är en fråga om resurser helt enkelt?
– Ja, men det vore kostnadseffektivt att satsa mer på organdonation. Fler donationsläkare skulle till exempel kunna utbildas. Det kostar pengar, men det kostar ännu mer att låta njursjuka gå i dialys.
Akademiska sjukhusets biträdande sjukhusdirektör Björn Ragnarsson kan inte kommentera om han upplever bristen på organ som ett problem, utan hänvisar tillbaka till Lars Bäckman. Han medger visserligen att diskussioner pågår, men ser inte den växande donationskön som en dagsaktuell fråga att arbeta med.
– Då krävs en grundlig analys först. Men befolkningens vilja att donera har ökat och kan öka ännu mer. Däremot är inte sjukhusledningen den rätta för att se till att detta uppnås, säger Björn Ragnarsson.
Lars Bäckman uppskattar att antalet donatorer i Uppsala skulle kunna fördubblas med rätt åtgärder. I Norge har man satsat rejält på organdonation och man närmar sig Spaniens nivåer, som ligger i framkant i Europa. Den växande väntelistan, som också blir allt längre i landet sammantaget, är ett uttryck för att något liknande också behövs i Sverige, menar han.
Annars riskerar fler i kön att dö?
– Absolut. Fler riskerar att dö och fler riskerar komplikationer med allvarliga njurproblem som följd, säger Lars Bäckman.