Det var under natten mot den 6 februari som polischefens bil utsattes för en explosion utanför hemmet i Täby. Fallet ser nu inte ut att klaras upp eftersom åklagaren Ann-Marie Green lägger ner utredningen efter ett halvår i brist på bevis.
Michael Fetz, biträdande regionpolischef i Region mitt, säger att han fått personliga garantier att utredarna i Stockholm har gjort allt man kunnat för att gripa de skyldiga bakom bilsprängningen.
– Det är oerhört trist att utredningen har lagts ner, men samtidigt vet jag att stora resurser har lagts ner för att gripa de skyldiga. Och förundersökningen kan öppnas om det kommer fram nya uppgifter, säger han.
Vet ni att det finns ett samband mellan bilsprängningen och polismannens arbete?
– Det kan jag inte svara på, men det är klart att den berörda polismannen varit exponerad på ett helt annat sätt än vid andra utredningsarbeten. Därmed inte sagt att jag känner till om det finns någon koppling, för det vet jag inte.
Polischefen har jobbat som vanligt sedan bilsprängningen.
– Det känns viktigt att visa att vi inte låter oss påverkas i vårt arbete. Men det bygger på att han har orkat och velat jobba och det har han, säger Michael Fetz.
Hur mår han?
– Han mår bra.
Vad hoppas du ska hända nu?
– Jag hoppas att det kommer fram nya uppgifter som gör att utredningen kan öppnas så att man kan gripa de som har gjort det här, säger Michael Fetz.
Varför är det så viktigt?
– Det här är inte bara ett angrepp på en enskild polis utan ett angrepp på demokratin. Man ska inte kunna göra ett så allvarligt brott och komma undan med det.
Enligt Michael Fetz egen erfarenhet har våldet mot poliser både ökat och blivit grövre.
– Det är generellt en tydlig utveckling mot grövre våld, med fler vapen och sprängmedel. Nu är det viktigt att vi lyfter problemet och gör en riskanalys. För att komma tillrätta med det här krävs bättre lagstiftning, bättre polisiärt arbete och att myndigheter samarbetar bättre.
Även Peter Lindbergh, kollega till den drabbade polismannen i Uppsala och regionalt samordnande huvudskyddsombud vid Region Mitt, tycker att det är synd att åklagaren inte kommer vidare med utredningen.
– Brottet syftar till att skrämmas så att polisen inte ska ingripa mot brottslig verksamhet och det är extra allvarligt. Därför är det viktigt att man gör allt man kan för att komma vidare. Men det här är svåra brott att utreda, säger han.
Att förundersökningen nu läggs ner kan skicka signaler till kriminella att rättsväsendet inte tar allvarligt på den här typen av brott, men han betonar att det är precis tvärtom.
Framför sig på skrivbordet har han en färsk rapport från Polisförbundet som återigen bekräftar att 4 av 10 poliser utsätts för våld, hot och trakasserier. Bland de i yttre tjänst, så kallade ”ingripandepoliser”, uppger 6 av 10 samma sak.
Dessutom upplever 7 av 10 poliser att utsattheten för våld och hot har ökat de senaste två åren.
Peter Lindbergh är kritisk till att domstolar inte dömer ut kränkningsersättning i samma utsträckning till poliser.
– Vi anses ska tåla ett visst mått av våld och hot. Men samhället måste vara tydligt med att inte acceptera angrepp på blåljuspersonal, säger han.
Fotnot: Den polischef som drabbats av bilexplosionen vill inte kommentera det inträffade.