Allt fler Uppsalabor köper städning

Vi lägger allt mindre tid på städning och köper allt fler städtjänster. Samtidigt fortsätter tiden vi lägger på städning att vara en källa till konflikter. Räknas det exempelvis som städtid att titta på diskmaskinen när den går?

Fanny Ambjörnsson, är genusvetare och professor på Stockholms Universitet. Hon har bland annat skrivit boken "Tid att städa. Om vardagsstädningens praktik och politik".

Fanny Ambjörnsson, är genusvetare och professor på Stockholms Universitet. Hon har bland annat skrivit boken "Tid att städa. Om vardagsstädningens praktik och politik".

Foto: Anders Wiklund/TT

Uppsala2024-12-29 16:30

Nyheten i korthet

  • Allt fler Uppsalabor, särskilt kvinnor, köper städtjänster, med en ökning fram till 2022. Cirka 20 000 personer i Uppsala spenderade i genomsnitt 6 020 kronor på städning det året.
  • Trots införandet av rutavdraget 2007, som syftade till att öka kvinnors lönearbete, visar forskning att städning fortfarande är en källa till konflikt mellan män och kvinnor.
  • En rapport från Jämställdhetsmyndigheten 2023 visar att den grupp som ökar mest i köp av städtjänster är kvinnor över 65 år, vilket tyder på att Rutavdraget snarare kompletterar hemtjänsten än ökar kvinnors lönearbete.

Ett klipp ur Lyxfällan har blivit viralt. Paret Johnny och Malin får frågan: hur många timmar i veckan lägger ni på hushållssysslor?

– Arton timmar, säger Johnny.

Malin som sagt fyra timmar, hajar till.

Det visar sig att Johnny räknar all passiv tid, som när diskmaskinen går, som städtid. Från början av 1990-talet fram till 2010 minskade den tid kvinnor ägnade åt städning i genomsnitt med åtta minuter om dagen, enligt SCB. Männens insatser var oförändrade och de städade ungefär hälften så lång tid som kvinnorna.

undefined
Ordningskonsult Rita Lazar städar i sin hall.

När Rut-avdraget infördes 2007 på bland annat städtjänster, skulle det öka kvinnors lönearbete och sänka andelen svart arbetskraft. Syftet var alltså att kvinnor skulle hinna lönearbeta mer och arbeta mindre gratis i hemmet.

Svenskarnas och Uppsalabornas köp av städtjänster har ökat fram till 2022. De cirka 20 000 personer i Uppsala som då köpte städtjänster betalade i genomsnitt 6 020 kronor det året.

Men ökade Rut-avdraget jämställdheten? Och varför blir ett klipp med en man som hävdar att han städar 18 timmar i veckan en så stor snackis?

undefined
De som köper mest städtjänster i Uppsala är 35-44-åringar. Men den grupp där städtjänster blir vanligare och vanligare är pensionärer.

Antropologen och genusforskaren Fanny Ambjörnsson började utforska städning för åtta år sedan. I sin forskning vid Stockholms universitet intervjuade hon ett tjugotal personer om städning.

– De flesta tyckte att städning var tråkigt. I dag vill man leva jämställt, men ändå blev det ofta konflikter mellan män och kvinnor. Männen vägrade inte städa, det var mer att de inte hade ögon för vad sin behövde göras, att kvinnan upplevde att hon var tvungen att arbetsleda för att han inte såg.

undefined
En kvinna i Sverige lägger i genomsnitt 54 minuter om dagen på städning. Motsvarigheten för en man är 34 minuter.

Dessutom föll plockandet och torkandet som behövde ske mellan städdagarna ofta på kvinnan. På det sättet uppstod slitningar för att kvinnorna upplevde att det blev orättvist.

Vad gäller rutavdraget, som skulle göra att kvinnor kunde lönearbeta mer, visar en rapport från Jämställdhetsmyndigheten från 2023 att den grupp som växer mest vad gäller köp av städtjänster är kvinnor över 65 år. Andelen äldre kvinnor ökade från 1 procent 2007 till 20,6 procent 2020.

Enligt Anita Nyberg, professor emeritus i genusvetenskap vid Stockholms universitet, som skrivit rapporten, snarare kompletterade rutavdraget hemtjänsten om man upplevde att den inte fungerade.

undefined
Fanny Ambjörnsson, är genusvetare och professor på Stockholms Universitet. Hon har bland annat skrivit boken "Tid att städa. Om vardagsstädningens praktik och politik".

– En massa pensionärer köper städtjänster och de använder inte tiden till att jobba mer. Och att det är så många äldre som köper städning tror jag beror på att äldre blir en större grupp.

I Fanny Ambjörnssons städforskning blev tiden en avgörande faktor. Hur räknar man ens städtid om vissa räknar in att stå och tittar på en diskmaskin som går?

– Det kokar ner till föreställningar om produktivitet. I vårt samhälle räknas produktion och framåtskridande som det bästa och viktigaste. Städning är tvärtom ett reproduktivt, kvinnokodat arbete som sker i det privata och måste göras om och om igen.

Fanny Ambjörnsson menar att männens ökade engagemang i hemmalivet har byggt på att de blir mer engagerade i barnen eller i matlagningen – sysslor som producerar något.

undefined
Fler och fler Uppsalabor har fram till 2022 köpt städtjänster. Rutavdraget som infördes 2007 gjorde städtjänster betydligt billigare.

– Städningen är tvärtom, bäst när den inte syns. Och den tar aldrig slut. Ett golv blir smutsigt igen och därför är städning så otacksamt och väcker så starka känslor.

Att kvinnor är överrepresenterade bland de som köper städning – i Uppsala stod de för 61 procent av köpen 2024 – tror Fanny Ambjörnsson kan var ett tecken på att könsroller lever kvar.

– Det är ofta kvinnan som ansvarar för städningen även om någon annan utför den.

undefined
Så fort man borstat tänderna blir handfatet smutsigt igen. Detta, att städningen aldrig blir klar, är en anledning till att många tycker så illa om den.

Finns det något problem med att vi lägger mindre tid på städning?

– Hushållsarbetet har blivit mer jämställt de senaste åren, vilket beror framförallt på att kvinnor gör mindre, inte på att män städar mer. Jag tror inte att vi behöver lägga mer tid på städning, däremot hade samhället mått bättre om vi uppvärderade städarbete. Det är bara genom att ta hand om vår närmiljö som vi kommer kunna överleva i klimatkrisens tid. Tar man inte hand om möblerna, kläderna eller golvet så måste man byta ut det.

Samtidigt som vi städar mindre svämmar internet över av inredningskonton och mammakonton med välklädda barn i hem utan smuts. Fanny Ambjörnsson beskriver hur 1960- och 1970-talet var en frigörelsetid för kvinnor från att städa. Då gick kvinnor ut i arbetslivet och skit i hörnen blev en protesthandling mot hemmafruidealet.

– Den hållningen är inte längre rimlig. Ett smutsigt hem gör inte att du framstår som en självständig person som väljer sitt liv. Du blir snarare obegriplig, någon som vandrar mot förfallet.

Så mycket städar vi:

När SCB mäter hur mycket svenskarna städar varje dag ingår aktiviteter som att diska, bädda, tömma sopor och plocka undan i hemmet. Både kvinnor och män ägnar mer tid åt att städa på veckosluten än på vardagar. 

De senaste siffrorna från SCB från 2021 visar att kvinnor i genomsnitt ägnade 54 minuter per dygn till att städa och män 34 minuter.

Siffror från Skatteverket visar att köp av städtjänster gått upp för varje år fram till 2022. Då köpte cirka 20 000 Uppsalabor städning. 

Uppsalaborna la i genomsnitt 6 020 kronor på städköp per år 2022. Mest pengar i länet per hushåll, 7 822 kronor, lade Knivstaborna. Minst la Älvkarlebyborna, 3 982 kronor.

I hela länet köpte cirka 47 600 personer städning 2022. 

Kvinnor köper även mer städning än män. I Uppsala stod kvinnor för 61 procent av städinköpen under 2024.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!