– I samband med att ungdomar varit hemma mer finns risken att de ätstörda beteendena inte märks på samma sätt, till exempel om man tränar hemma eller börjar dra ned på maten.
Det säger Linda Ahlstrand, psykolog vid barn- och ungdomspsykiatrins ätstörningsenhet i Uppsala. Jämfört med 2019 ökade både antalet patienter och antalet besök under fjolåret hos ätstörningsenheten. Under 2020 fick 229 barn och unga vård på ätstörningsenheten, 35 individer fler än året innan. De enskilda besöken ökade från 2 291 under 2019, till 2 759 under 2020.
Men att pandemin skulle ligga bakom ökningen går inte att säga säkert, eftersom antalet patienter ökade något även innan pandemin.
– Vi har inte kunnat se att corona skulle ha utlöst ätstörningar. Däremot att förloppet har eskalerat snabbare när mer tid frigjorts, till exempel på grund av hemundervisning. Vi har även sett att en del har börjat träna på egen hand när organiserad träning inte gått att genomföra, och att patienter kan ha tappat kontrollen över träningen.
Restriktioner till följd av pandemin har också försvårat för patienter som är i slutet av sin behandling, när man ofta är redo att gå tillbaka till vardagen.
– Återgången till det vanliga livet har blivit svårare på grund av hemundervisning, begränsning av sociala kontakter och aktiviteter, säger Linda Ahlstrand.
Den problematiken syns även på ätstörningsenheten för vuxna, som tar emot personer som lider av medelsvår till svår ätstörning. Det senaste året märks en generell försämring i både mående och ätstörningsrelaterade beteenden hos patienter, berättar avdelningschefen Mikael Bramfors.
– En del har blivit mer påverkade än andra, det är individuellt beroende på patientens situation och problematik och var de befunnit sig i sin sjukdom i samband med pandemin, säger han.
– Det blir också påtagligt i slutet av behandlingarna, när man jobbar mycket med att ta tillbaka livet, komma i arbete och ta upp sociala kontakter. Vi har fått hitta nya sätt att göra det.
Under 2020 har vården på ätstörningsenheten i stor utsträckning hållit igång som vanligt, men med covid-anpassningar i rutiner och lokaler. Och än så länge syns ingen ökning av vuxna patienter.
– Men hur pandemin kommer att påverka våra patientflöden i slutändan återstår att se. Vi är fortfarande mitt uppe i det här, säger Bramfors.